Hlavní obsah

Největší privatizační korupční aféra je znovu před soudem

Novinky, Pavel Blažek
PRAHA

Jeden z hlavních stratégů kupónové privatizace Jaroslav Lízner, pravomocně odsouzený před sedmi lety za přijetí osmimilionového úplatku a zneužití pravomoci veřejného činitele k šesti letům vězení, dosáhl nového projednávání své věci. Předseda trestního senátu pro Prahu 7 Tomáš Hájek zahájil hlavní líčení, ve kterém má rozhodnout o obnově řízení.

Foto: Tomáš Majliš

Slezskoostravská radnice

Článek

Proces může vyvolat zemětřesení v elitních policejních útvarech a na policejním prezídiu. Lízner a jeho advokát Ivan Krutský totiž tvrdí, že mají nové důkazy o nevině. Mezi nimi jsou podle advokáta i novinové články o Líznerově korupčním případu. Lízner sám již nemá v soudním líčení co ztratit. Polovinu trestu vykonal a uplynula mu i lhůta podmínečného propuštění na svobodu. Jako důvod žádosti o obnovu soudního řízení Právu uvedl: "Nic jsem nespáchal. Nemíním se poddat."

Původní rozsudek by měli zvrátit svědci Marcel Trbola, agent-nelegál Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, Ondřej Hoch a Zuzana Jíravová, bývalá družka podnikatele Tomáše Sotony , který byl v Líznerově případu korunním svědkem a hlavním aktérem jeho zatčení.

Jako svědek má vypovídat i Sotona. Soudce dnes rozhodl, že jako svědka vyslechne ještě Michal Šindlera, který byl se Sotonou a Trbolou v roce 2000 dva měsíce ve stejné cele ve věznici v Brně Bohunicích. Právě zde se měl Sotona svěřit, že se Lízner stal obětí jeho komplotu za účasti vysokých důstojníků policejního prezídia.

Lízner prý spadl do policejní léčky

Trestní senát ve středu vyslechl pouze Trbolu, který si odpykává šestiletý trest vězení za zkrácení daně a šestiletý trest za podvod s miliónovou pokutou. Ostatní předvolaní svědci se buď omluvili, nebo si předvolání nevyzvedli.

Trbola před soudem vypověděl, že mu Sotona v brněnské věznici před třemi lety v listopadu a v prosinci detailně popsal léčku, kterou na Líznera ve spolupráci s nejmenovanými důstojníky policejního prezídia přichystal. Důvodem prý měla být snaha zbavit se Líznera, který jako šéf CS fondů chtěl za akcie Mlékárny Klatovy více peněz, než měl Sotona a jeho partneři ve Spojených arabských emirátech k dispozici, protože jim banka obstavila konto.

Šlo prý o klatovskou mlékárnu

"O mlékárnu nechtěl přijít. Proto Sotona šel v roce 1994 za svými známými na policejním prezídiu. Řekl jim, že Lízner po něm chce osmimilionový úplatek za prodej mlékárny," vypověděl Trbola o přípravě údajně pasti. Vypadala prý následovně.

Služba pro odhalování korupce "půjčila" Sotonovi osm miliónů korun a domluvila se s ním, že jim pomůže Líznera chytit při činu. V pražské restauraci Asie se pak sešli Lízner, dva zástupci C. S. Fondů, Sotona a podnikatel Karel Pech. Policie zasáhla ve chvíli, kdy Sotona podal pod stolem Líznerovi kufr s osmi milióny korun.

Lízner byl okamžitě zatčen a nakonec odsouzen na šest let do vězení, přestože tvrdil a tvrdí, že je nevinný. Hrál prý v celém případu roli zprostředkovatele obchodu, za který měl dostat pouze legální provizi. Kromě Pecha z účastníků události nikdo Líznerovi nevěřil.

Agent promluvil teprve po odchodu z policie

Před dvěma lety v srpnu do hry o vině či nevině Líznera vstoupil agent policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Ondřej Hoch. Od počátku 90. let minulého století působil jak agent-nelegál s úkolem sledovat podezřelé podnikatelské aktivity některých českých firem, směřující do zemí Perského zálivu.

Hoch byl nasazen i na podnikatele Luboše Sotonu, jehož pražská firma TWI vyvážela do arabských zemí mlékárenské výrobky. Při své tajné činnosti se údajně dozvěděl skutečné pozadí celé aféry Lízner. Agent o aféře Lízner promluvil v létě 2001.

"V té době už v policii nesloužil," odpověděl ve středu na dotaz Práva pracovník policejního prezídia David Kubalák. Bývalý agent tvrdil, že je připraven vypovědět, jak se celá aféra skutečně odehrála. K soudu však ve středu z důvodu nemoci nepřišel.

Pokračování v říjnu

Soudce Hájek líčení odročil na říjen. Na něm by měl vypovídat Hoch a všichni svědci včetně Sotony. Korunním svědkem bude zřejmě Hoch. Výpovědi svědků by měly prokázat, že Sotona měl velmi blízko k policistovi z kriminální služby Zbyňku Č. Ten prý využíval Sotonu k tomu, aby měl nejnovější zprávy z podnikatelského podsvětí v Praze.

Právě na něj se měl Sotona v roce 1994 obrátit s tím, že má úplatkářské potíže s Líznerem. Zbyněk Č. pak údajně oslovil policistu Ladislava D. ze Služby pro odhalování korupce, kterého znal ze studií na policejní akademii. Ladislav D. představil Sotonu nejvyššímu vedení této služby. Po velké poradě se spustila policejní akce, která vedla k zatčení Liznera.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám