Hlavní obsah

Nehoda kamiónů zastavila dálnici u Lanžhota

– LANŽHOT
Právo, miv

Nehoda dvou kamiónů zablokovala v úterý dopoledne na dvě hodiny provoz na dálnici D2 v úseku mezi moravským Lanžhotem a slovenským hraničním přechodem u obce Brodské. Při střetu navíc začala z jednoho vozu unikat nafta.

Článek

Nehoda se stala asi kolem půl deváté ráno na šedesátém kilometru dálnice mezi Brnem a Bratislavou ve směru ze Slovenska na Moravu. Střetu se účastnily dva kamióny DAF,  jeden z Maďarska a druhý registrovaný v Rakousku. "Při jízdě vedle sebe ve dvou pruzích vyjel rakouský kamión jedoucí vpravo náhle doleva, kde zkřížil jízdní dráhu maďarskému vozidlu.

Při nárazu poškodil boční část maďarského kamiónu a prorazil palivovou nádrž, v níž podle sdělení řidiče bylo téměř 800 litrů paliva. To začalo vytékat na vozovku," popsal událost mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid. Situaci komplikovala skutečnost, že místem nehody byl začátek dálničního mostu přes hraniční řeku Moravu.

Nafta z nádrže odtékala po vozovce do kanalizačních vpustí pro odvod dešťové vody a tudy se dostala až do půdy na břehu řeky. "Hasiči pomocí sorbentu ohraničili dešťové vpusti a lopatami vybírali kaluže nafty na vozovce. Další pohonné hmoty se snažili odčerpat z nádrže kamiónu a unikající palivo také jímali do nádob. Přestože hasiči a silničáři spotřebovali 150 kilogramů sorbentu, do půdy na břehu řeky jí uniklo nejméně 400 litrů," uvedl Haid.

Následkem nehody bylo zastavení provozu

Hasiči na místo přizvali i zástupce odboru životního prostředí Městského úřadu v Břeclavi a na základě obhlídky místa bude nejspíše nutné odbagrovat a ekologicky zlikvidovat až čtyřicet kubíků kontaminované zeminy.

Důsledkem nehody bylo zastavení provozu na dálnici ve směru ze Slovenska na dvě hodiny. Před jedenáctou se podařilo uvolnit alespoň jeden pruh. O další hodinu později i druhý. Ve stejném úseku se stalo již několik vážných nehod kamiónů, hromadících se na dálnici před hraničním přechodem na vjezdu do České republiky u Lanžhota. 

Reklama

Související témata:

Související články

Zablokovaná D1 se po dvou hodinách rozjela

Dálnici D1 zablokovala ve středu odpoledne ve směru na Prahu série dopravních nehod, které se staly mezi 139. a 140. kilometrem na Vysočině. Zhruba kolem...

Výběr článků

Načítám