Hlavní obsah

Nechtěl poslouchat matčiny výtky, vrazil jí nůž do krku

– Brno
Právo, Petr Kozelka

Dlouhé roky na zpytování vlastního činu poskytl ve středu brněnský Krajský soud třiadvacetiletému Jakubu Vojtovi ze Žďáru nad Sázavou. Za pokus vraždy vlastní matky ho poslal na 15 let za mříže.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Jakub Vojta všeho u soudu litoval, matku prý chtěl jen vystrašit.

Článek

Mladík neunesl matčiny výčitky poté, co dal do zastavárny bez jejího vědomí televizi a DVD přehrávač. Aby nemusel poslouchat výtky, pokusil se matku ubodat nožem. Žena napadení přežila jen díky velkému štěstí.

K události došlo v jednom z bytů ve Žďáru loni na začátku listopadu. Mladík šel matce do pokoje vysvětlit, proč odnesl věci do zastavárny. Jeho vysvětlení ale ženu neupokojilo a svému nezdárnému synovi začala spílat.

Rána na krku byla hluboká 11 centimetrů, bylo jen dílem velkého štěstí, že nůž nezasáhl velké cévy, dýchací trubici nebo páteř.
znalec

„Obžalovaný proto odešel do kuchyně, vzal nůž s čepelí dlouhou 19 centimetrů, který držel za zády tak, aby jej matka neviděla, a když k ní došel, bez varování na ni zaútočil a bodl jí nůž do krku,“ prohlásila v obžalobě státní zástupkyně s tím, že další rány se ženě podařilo částečně odvrátit, i tak ji ale syn bodl do hlavy, zad, břicha a hrudníku.

„Rána na krku byla hluboká 11 centimetrů, bylo jen dílem velkého štěstí, že nůž nezasáhl velké cévy, dýchací trubici nebo páteř, roli hrály centimetry,“ prohlásil u soudu znalec s tím, že ostatní rány už nebyly tak hluboké.

Pracoval jsem v obchodě, ale jen jeden den. A v dalším obchodě jsem byl zas jen jednu noc.
odsouzený

Vojta sám je podle znalců jednoduchou osobou se sníženými rozumovými schopnostmi. Sice se vyučil, ale nikdy pořádně nepracoval a nechal se od matky živit.

„Pracoval jsem v obchodě, ale jen jeden den. A v dalším obchodě jsem byl zas jen jednu noc,“ popsal své pracovní úspěchy za tři roky od skončení školy.

„Matku jsem nechtěl zabít, jen vystrašit. Chtěl jsem s ní mluvit, nevím, co se to stalo. Matka na mě začala křičet a ve mně to bouchlo,“ hlesl u soudu Vojta. Pro jeho obhajobu ale neměl senát v čele s Jaroslavou Bartošovou pochopení. Případem se ale bude muset zabývat ještě Vrchní soud v Olomouci, Vojta se totiž na místě odvolal.

Reklama

Výběr článků

Načítám