Hlavní obsah

Nažidelskou tragédii po půl roce projedná soud

Novinky, Patrik Biskup
ČESKÝ KRUMLOV

Českokrumlovský soud se začne 10. listopadu zabývat tragickou nehodou zájezdového autobusu, při níž zahynulo 8. března u Nažidel na Českokrumlovsku 19 lidí a dalších 34 bylo zraněno. Obžalovaným je řidič Pavel Krbec, kterému hrozí až 10 let vězení za obecné ohrožení a padělání a pozměňování veřejné listiny.

Foto: Josef Zajíc

ČEZ Aréna v Ostravě.

Článek

Podle předsedkyně trestního senátu Otýlie Hrehové by rozsudek mohl být vynesen 15. listopadu, ovšem jen za toho předpokladu, že se dostaví všichni předvolaní svědci a znalci.

Hlavní líčení se bude konat v budově Krajského soudu v Českých Budějovicích. "U zdejšího soudu máme malé jednací síně, kam by se všichni pozůstalí nevešli. Proto jsme proces přeložili do jihočeské metropole," vysvětlila Hrehová.

Obžalovaný šofér bude u soudu poprvé od nehody vypovídat. "Tam se k obvinění vyjádří," potvrdil jeho advokát František Ptáček.

Řidič se podle obžaloby řítil velkou rychlostí

Podle obžaloby jel Krbec z osudného kopce před Nažidly velkou rychlostí, pravými koly se dostal až na nezpevněnou krajnici a zavadil o svodidla. Když se snažil autobus vyrovnat, prudkým natočením volantu se dostal do protisměru, prorazil svodidla a zřítil se ze svahu. Většina obětí, která zemřela, seděla v tom okamžiku v horním patře autobusu.

Podle záznamu z tachografického kotouče byla rychlost autobusu těsně před nehodou 118 kilometrů v hodině. Znalci pak vyloučili technickou i konstrukční závadu. Pouze expert z Ústavu pozemních komunikací ve svém posudku upozornil, že vozovka v místě nehody nevyhovuje několika základním normám pro bezpečnost.

Neměl oprávnění sednout za volant

Kromě vysoké rychlosti žalobce řidiči vytýká, že zfalšoval osvědčení o profesní způsobilosti řidiče dopravního prostředku s více jak devíti cestujícími, takže nebyl oprávněný autobus vůbec řídit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám