Hlavní obsah

Naštvaný nevím, co dělám, řekl mladý bezdomovec obžalovaný ze dvou vražd

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Krajský soud v Liberci se začal v úterý zabývat případem dvou vražd, které podle obžaloby spáchal v rozmezí 14 dnů třiadvacetiletý bezdomovec. Loni násilnou smrtí zemřeli dva lidé bez domova, devětatřicetiletá žena a dvaapadesátiletý muž. Obžalovaný František Havel oba znal. Hrozí mu 15 až 20 let vězení i výjimečný trest.

Foto: Michael Polák, Právo

Za vraždu dvou bezdomovců hrozí třiadvacetiletému Františku Havlovi 15 až 20 let vězení, nebo výjimečný trest.

Článek

Obžalovaný před soudem nevypovídal, na policii ale dříve uvedl, že zabíjel v opilosti, ze vzteku a msty. Rodina zavražděné žádá pro její dvě děti jako náhradu škody za nemajetkovou újmu půl milionu korun.

Obžalovaný na policii uvedl, že se na ženu zlobil, protože ho vyhodila ze stanu a nadávala mu. „Když mě někdo naštve, tak nevím, co dělám," uvedl. Byl opilý. Řekl, že se cítil ”nabušený”.

Znalci pro mladíka navrhli detenci, pro společnost je podle jejich posudků nebezpečný. Líčení bude pokračovat 23. října, vyloučit nelze ani vynesení rozsudku. „Co se týká přitěžujících okolností, tak zatím z toho vyplývá, že měl skutky spáchat z malicherných důvodů. Dále je zarážející, že to bylo brutálním způsobem,” řekla novinářům předsedkyně senátu Eva Drahotová.

Problém s alkoholem

V prvním případě byl smrtící útok veden vůči subtilní ženě a ve druhém vůči muži, který ležel na podlaze. Znalec z oboru psychologie Jiří Raboch u soudu uvedl, že obžalovaný má snížený intelekt a trpí těžkou poruchou osobnosti s prvky agresivity a výbušnosti. „Struktura osobnosti je výrazně disharmonická,” řekl.

Negativní přívlastky jeho osobnosti podle něj posiluje rozvíjející se závislost na alkoholu. Znalec se také obává, že vězení na jeho nápravu stačit nebude. „Pravděpodobnost resocializace v běžném výkonu trestu je málo pravděpodobná," řekl znalec. Kvůli těžké poruše osobnosti by podle jeho názoru nepomohla ani případná léčba závislosti na alkoholu v civilním zařízení. I proto s kolegou navrhuje umístění do detence.

Prvotní příčinou smrti bylo podle spisu udušení v důsledku vdechnutí krve. Po útoku Havel odešel, aniž se staral, zda zbitý žije.

Bezdomovkyně zemřela loni 17. listopadu, vrah jí zasadil dvě rány do hrudníku nožem o délce 32 centimetrů, čepel měřila 19 centimetrů. Zasáhl i srdce a plíce, prvotní příčinou smrti byl šok z nadměrných krevních ztrát. „Smrti nebylo možné zabránit žádným způsobem. Obě rány byly smrtelné. Zemřela v průběhu několika málo minut," uvedl znalec Tomáš Adámek.

Původně chtěl ženu zbít. Když viděl nůž na rohožce před stanem, tak si ho vzal a když žena vyšla, zasadil jí nejprve ránu do zad a druhou zpředu. Tělo ženy poté odtáhl za kotníky a hodil do jámy.

Podle svědka se pokusil zapálit karavan

Druhá vražda se stala 1. prosince v objektu známém jako olejárna v areálu bývalého nádraží. Obžalovaný byl opilý a chtěl se pomstít za kamaráda jinému muži. „Kdyby byl na místě ten kluk, tak bych si podal jeho, tak to odskákal Pražák," řekl Havel policii.

Oběti zasadil cihlami několik silných úderů do hlavy a způsobil mnohočetné zlomeniny. Prvotní příčinou smrti bylo podle spisu udušení v důsledku vdechnutí krve. Po útoku Havel odešel, aniž se staral, zda zbitý žije.

Havel už byl souzen za krádeže a výtržnictví. Jeho bývalá družka ale uvedla, že ji při rozchodu škrtil, na správcovou ubytovny vytáhl nůž. Další svědek tvrdil, že Havel se pokusil zapálit karavan, v němž byli muži, s nimiž byl ve sporu. Než na vůz hodil zapálený hadr, zajistil u něj kliku, aby nemohli ven. Nikomu se nic nestalo.

Reklama

Výběr článků

Načítám