Hlavní obsah

Následky pádu vrtulníku v Plzni mohly být mnohem horší. Pomohla náhoda

– Plzeň
Právo, Ivan Blažek

Štěstí v neštěstí. Kdyby se vrtulník, v němž ve středu zahynuli čtyři lidé, zřítil na halu na okraji Plzně o pár dní později, mohla být bilance tragédie daleko horší. Objekt, jehož střechou se stroj částečně propadl, byl totiž prázdný jen díky shodě náhod.

BEZ KOMENTÁŘE: Hasiči vyprostili vrtulník, který se zřítil v PlzniVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

„Během čtrnácti dní jsme tam chtěli otevřít prodejnu a sklad. Pak by uvnitř bylo okolo pěti našich pracovníků a případní zákazníci,“ řekl Právu zaměstnanec firmy, která je zaměřena na střešní a okapové systémy.

V areálu u Domažlické ulice měla doposud pronajatou jednu halu, ta však již nedostačovala. Firma si proto najala další dvě – na jednu z nich se ve středu v podvečer zřítil čtyřmístný vrtulník Robinson R44 pilotovaný plzeňským jednatřicetiletým podnikatelem Bohumilem D., spolu s ním zahynuli tři pasažéři. Jednalo se o thajské obchodníky, dva muže a jednu ženu.

BEZ KOMENTÁŘE: Hasiči vynášejí trosky zříceného vrtulníkuVideo: Patrik Biskup, Právo

„V inkriminovanou dobu už u nás nikdo nebyl, ale předtím ano, navážíme do firmy materiál, ukazujeme prostory potenciálním zákazníkům,“ doplnil zaměstnanec společnosti, který si nepřál zveřejnit své jméno.

Stěnu poškozené haly ještě označuje logo předchozího nájemce, distribuční firmy DPD. „Už od dubna 2017 tam ale nepůsobíme, přestěhovali jsme se do nových prostor v Plzni-Božkově,“ sdělil Miloš Malaník, generální ředitel zmíněné společnosti.

Foto: HZS Plzeňského kraje

Hasiči začali vyprošťovat vrtulník, který se zřítil v Plzni

Za působení DPD tam pracovalo deset stálých zaměstnanců. „Dalších čtyřicet kurýrů se tam zdržovalo především v ranních hodinách při nakládce zásilek,“ připomněl Malaník.

Pád haly nehrozí

Vrtulník při pádu zlomil dva nebo tři střešní nosníky. „Další jsou v pořádku. Zřícení haly nehrozí,“ uvedl mluvčí hasičů Petr Poncar. Co bude s objektem dál, závisí na majiteli areálu.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Vrak vrtulníku vytažený z haly.

Příčina havárie zatím jasná není. Ústav pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod podrobí odbornému zkoumání všechny části vrtulníku, prověří způsobilost a kvalifikaci pilota i pravidelný servis vrtulníku. Jasněji by mohlo být do konce roku.

Neštěstí vyšetřují také kriminalisté, čeká se na výsledek soudních pitev a znalecké posudky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám