Hlavní obsah

Nárůst škod po trestných činech je skokový

Právo, Radim Vaculík

Zločinci se loni na českém území činili. Nejenže spáchali víc trestných činů než v roce 2018, ale způsobili jimi i výrazně vyšší škodu. Její nárůst je skokový, a to o celou třetinu. Zatímco předloni policie spočítala celkovou škodu způsobenou trestnými činy na 18 miliard korun, v nedávno skončeném roce to bylo téměř 24,3 miliardy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Podle šéfa kriminální policie Michala Foita za tak výrazným navýšením stojí stále častější pojistné a úvěrové podvody, kdy se lidé snaží obalamutit pojišťovny a finanční ústavy.

„Nejvíce nám narostly právě pojistné podvody, kdy se lidé pojišťují na vysoké částky a mnohdy u více pojišťoven. Nárůst souvisí také se stále rostoucí cenou nemovitostí i movitého majetku, lidé si ho pojišťují na podstatně vyšší částky a z toho pak plyne i vyšší škoda,“ řekl Právu Foit.

V Česku se víc vraždilo. Hlavně nožem

Stalo se

Za vše hovoří statistiky, které ve čtvrtek ředitel celorepublikové kriminálky zveřejnil. Úvěrových podvodů policie loni řešila o 23 procent víc, těch pojistných dokonce o 60 procent více než v roce 2018.

Podvody tvoří většinu

Podvody patří pod hospodářské delikty, které mají nejvýznamnější podíl na celkové výši škody. Jde o více než 71 procent ze zmíněných 24,3 miliardy korun. Velmi vysoká je i průměrná částka za jeden hospodářský zločin spáchaný kriminálníky v Česku. Ta činí přes 704 tisíc korun.

Vliv na růst škod mají podle Foita také organizované zločinecké skupiny.

„Svou roli sehrály i dvě kauzy, které zpracovávala Národní centrála proti organizovanému zločinu, kde byly způsobeny podstatně vyšší škody, než je obvyklé. Šlo řádově o stovky milionů korun,“ uvedl Foit, ale odmítl s odkazem na stále probíhající vyšetřování upřesnit, o jaké případy jde.

Reklama

Související témata:

Související články

V Česku se víc vraždilo. Hlavně nožem

Typický vrah v Česku svoji oběť zná a má s ní napjaté vztahy. K činu se pak často odhodlá posilněný alkoholem a sáhne po noži. Vyplývá to z tvrzení ředitele...

Výběr článků

Načítám