Hlavní obsah

Napětí mezi Berdychem a policisty u soudu roste

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vztahy Davida Berdycha a bývalých elitních detektivů, kteří se společně zpovídají z rozsáhlé trestné činnosti, působí po několikaměsíčním procesu nesmiřitelně. Berdych, který zločiny víc než třicetičlenného gangu přiznává a popisuje propojení podsvětí s policií, si s někdejšími vysoce postavenými důstojníky vyměňuje ostrá slova i nenávistné pohledy. Policisté zrušeného pražského odboru pro boj s organizovaným zločinem vinu popírají a říkají, že Berdych lže.

Článek

"Moji trestnou činnost lze rozdělit do tří období, přičemž poslední fázi, kdy celá skupina kooperovala s policisty, považuji za nejdůležitější," řekl v úterý u středočeského krajského soudu třiatřicetiletý Berdych. Doplňující výpovědí chtěl učinit tečku za vším, co u soudu dosud zaznělo. Zdůraznil, že trvá na všech svých dosavadních výpovědích, nikdy je nečinil pod nátlakem policie či žalobců. Vždy prý vypovídal pravdu.

Po vystoupení se rozhodl opustit místnost

"Trestné činnosti jsem se ale nedopouštěl sám. V mých očích byl hlavní postavou pan Luděk Žalud, a pak policisté Josef Opava a Petr Koňařík, kteří trestnou činnost kryli," zopakoval Berdych. "Mým úkolem bylo být převodovou pákou a taky hromosvodem mezi Žaludem a policisty," dodal. Stále trvá na tom, že gang odevzdával podnikateli Žaludovi a policistům třetinu zisku z loupeží. Slova Berdycha, který prý jednotlivé únosy či loupežná přepadení organizoval a najímal na ně lidi, podpořili již dříve i jiní z obžalovaných civilistů.

Žalud ani žádný z policistů se ale nikdy k účasti na zločinech nepřiznali. Podle Opavy říká Berdych absolutní nesmysly. Vazebně stíhaný expolicista rozhodně popírá, že by s kolegy dávali gangu nějaké informace či rady, žádné peníze z loupeží prý nedostávali. "Berdych nikdy nebyl můj informátor, byl to normální udavač," uzavřel Opava. Také na svobodě stíhaný Opavův kolega Koňařík tvrdí, že Berdych nemluví pravdu.

Obhájci těch obžalovaných, které Berdych usvědčuje, se všemožně snaží jeho výpověď znevěrohodnit. Evidentně rozmrzelý Berdych už v úterý ale nechtěl na jejich otázky odpovídat a po svém vystoupení požádal o to, aby ho eskorta ze soudní síně odvedla a aby jednání pokračovalo bez jeho účasti.

Reklama

Související témata:

Související články

Berdych vyslýchán o utajovaných skutečnostech

První dva dny hlavního líčení konaného tento týden s vyloučením veřejnosti v kauze gangu Davida Berdycha a spol. se podle informací Práva odehrávaly ve znamení...

Berdych půjde na deset let do vězení

David Berdych, údajný vedoucí nebezpečného gangu zločinců, vyslechl ve čtvrtek odsuzující rozsudek v další ze svých kauz. Berdych dostal souhrnný desetiletý...

Výběr článků

Načítám