Hlavní obsah

Náměstek havířovské primátorky zastřelen při jednání zastupitelstva

Právo, Novinky, hon, kij
OSTRAVA

Bývalý ředitel havířovských technických služeb Pavel Slíva v pondělí odpoledne na zasedání městského zastupitelstva zastřelil náměstka havířovské primátorky Martina Balšana, krátce před tím v centru Ostravy zastřelil advokátku technických služeb Ivanu Kabzanovou. Slíva se po druhé vraždě zastřelil.

Článek

Policie potvrdila, že pachatelem obou vražd je tatáž osoba. Slíva nejprve v Jurečkově ulici v centru Ostravy zastřelil advokátku poblíž její kanceláře nedaleko budovy Českomoravské stavební spořitelny.

Ivana Kabzanová za minulého režimu působila jako soudkyně ve Frýdku-Místku a potom v Ostravě. Od roku 1990 působila jako soukromá advokátka. Od roku 2002 byla členkou kárné komise České advokátní komory.

Po advokátce a náměstkovi obrátil zbraň proti sobě

Později na zasedání havířovského zastupitelstva zastřelil náměstka primátorky města pro ekonomiku a správu majetku Martina Balšána. Po činu Slíva obrátil zbraň proti sobě a na místě se zabil. Právu to potvrdila zjevně zdrcená primátorka Havířova Milada Halíková (KSČM).

"Mezi půl jednou a třičtvrtě na jednu se ozvaly čtyři výstřely ze zákulisí. Kolegové tam okamžitě vběhli a konstatovali, že tam leží dva muži," sdělila České televizi (ČT) primátorka Halíková. "Je to hrozná tragédie," dodala rozrušená Halíková.

Vrah šel najisto

Tragické události byla přímo na zastupitelstvu svědkem lékařka a zastupitelka ODS Emilie Večeřová. "Nejdříve jsme si mysleli, že si Slíva náměstka zavolal ven. Ale byla to naopak náhoda. Když si náměstek vyšel za plentu zavolat a mluvil se svou manželkou, tak se s ním potkal," vylíčila okamžiky předcházející vraždě Večeřová.

"Slíva na něho čekal u zadního východu. Svědci ho viděli přicházet přes bar. Střelil ho dvěma ranami, jednou mu prostřelil plíce a druhou lebku. Taky dvěma ranami se pak zastřelil. My jsme zpoza plenty nejdříve slyšeli jenom drcení skla, tak jsme si mysleli, že se na sebe vrhli. Až potom jsme viděli tu hrůzu. Slíva ležel v tratolišti krve. Pan náměstek Balšán ještě žil. Dýchal a šlo mu dlouho srdce. Postupně bohužel odcházel. Snažili jsme se ho s paní doktorkou Herokovou resuscitovat. Pak přijela rychlá záchranná služba a intubovali ho. Bylo jasné, že to nepomůže. Je to strašné, když vidíte tak mladého člověka umírat pod rukama," konstatovala sklesle lékařka. Podle ní jel Slíva za Balšánem najisto.

Motivem zřejmě spor o akcie

Podle informací ČTK může být motivem vraždy dvaatřicetiletého Balšána spor kolem Slívových akcií v technických službách. Osmačtyřicetiletý Slíva se déle než dva roky domáhal zaplacení za své akcie technických služeb.

"Je to spekulace, ale nemohu ji úplně vyvrátit, tento bod měl být na pořadu jednání. Pan bývalý ředitel Slíva vlastnil akcie, o jejichž hodnotu vedl s městem spor," řekla ČT Halíková.

Hodnota akcií údajně dosahovala několika miliónů korun, město mu za něj nabízelo jen 600 000 korun. Slíva proto žádal rovný milión korun na úhradu svých nákladů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám