Hlavní obsah

Na východě republiky řádil vítr, hasiči měli stovky výjezdů

• Aktualizováno
Novinky, Stanislav Dvořák

Od soboty do nedělního ráno se na východě republiky proháněl silný vítr. Především kvůli popadaným stromům vyjeli od sobotního brzkého rána do nedělních osmi hodin moravskoslezští hasiči 350krát.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Hasiči odstraňovali nebezpečné stromy.

Článek

„Nejvíce v okrese Frýdek-Místek – 110krát, 81krát v okrese Nový Jičín, na Opavsku a Bruntálsku 52krát. Okres Ostrava-město eviduje od sobotního rána 30 výjezdů kvůli větru, Karvinsko 23 výjezdů,” sdělil Petr Kůdela, tiskový mluvčí

HZS Moravskoslezského kraje.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Pády stromů si dosud nevyžádaly žádná zranění osob, ani vyšší škody. Hasiči vedle toho několikrát vyjeli k provizorním opravám střešních krytin, hlavně těch plechových, a odklízení poškozených drátů elektrického vedení.

V Jihomoravském kraji vyjeli hasiči 120krát. Firma E.ON uvedla, že zaznamenala 2400 poruch u zákazníků, které zásobuje energií.

Horní úsek kabinové lanovky Růžová hora - Sněžka byl opět zastaven, také kvůli silnému větru. Stejný problém řešili provozovatelé lanovky i v sobotu.

Nová lanová dráha na Sněžku byla postavena v letech 2011 až 2013. Vede v původní trase staré lanovky, pouze spodní stanice v Peci pod Sněžkou je posunuta níž k chatě Lesovna. Dvouúseková visutá jednolanová lanovka disponuje čtyřmístnými uzavřenými kabinami, které se ve stanicích odpojují od tažného lana.

Reklama

Výběr článků

Načítám