Hlavní obsah

Na šumavské sjezdovce se při srážce vážně zranili dva lyžaři

Právo, ch

Vážnými zraněními skončila srážka dvou lyžařů na jedné ze sjezdovek u nádrže Lipno na Šumavě. Nehoda se stala kolem půl třetí odpoledne, pro zraněné musel letět záchranářský vrtulník.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Krátce po nehodě nás zavolali na pomoc pracovníci lyžařského areálu. Oba lyžaři si prudkým nárazem a následným pádem způsobili těžká zranění. Jejich stav jsme konzultovali s dispečinkem Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje. U jednoho jsme měli podezření na poranění páteře,“ popsal stručně Právu vážnou nehodu jeden ze zasahujících záchranářů horské služby Aleš Fejfar.

Dodal, že vzhledem k závažnosti poranění obou lyžařů ve věku 21 a 45 let, byl zavolán na pomoc vrtulník armádní letecké záchranky.

„Mají k dispozici stroj, do něhož bylo možné naložit oba zraněné, které jsme předtím zafixovali a ve spolupráci s posádkou vozu rychlé zdravotnické pomoci z Vyššího Brodu převezli k chatě Šumavanka, kam vrtulník dosedl,“ dodal Fejfar.

Odtud byli zranění transportováni k dalšímu ošetření.

Jak připomněl náčelník Horské služby Šumava Michal Janďura, na šumavských sjezdovkách se pohybuje vzhledem k vynikajícím sněhovým podmínkám množství lyžařů a na místě je proto opatrnost ohleduplnost k ostatním.

Reklama

Výběr článků

Načítám