Hlavní obsah

Na Šumavě se zřejmě potuluje puma

Právo, pab
KLATOVY

V šumavských lesích poblíž Habartic na Klatovsku se zřejmě volně pohybuje puma. Exotické zvíře vidělo několik svědků. Na místě, kde jej spatřili, našli policisté ve sněhu stopy, které nepatří lesní zvěři.

Článek

"Na tísňovou linku v úterý odpoledne oznámil hajný, že když se dva lesní dělníci vraceli z těžby, tak na Jelením vrchu, asi 500 metrů za Habarticemi, viděli černé kočkovité zvíře s lesklou srstí, které mělo delší černý ocas. Podle jejich odhadu mohlo vážit 30 až 40 kilogramů . Koukali se na něj z cesty asi ze vzdálenosti přibližně sto metrů," řekl vedoucí policejního oddělení v Plánici Petr Hanzlík.

Mezi stopami lesní zvěře atypické otisky

Zvíře se pak zvedlo a skoky zmizelo v lese, který se táhne od Šumavy až k Brdům. "Jeli jsme na místo. Byla tam velká spleť stop od srnčího a zajíců. Mezi nimi jsme ale objevili atypické otisky, které se ve sněhu nedaly přesně přečíst. Změřili jsme je, nafotili a necháme je prozkoumat odborníkem," dodal Hanzlík.

Podle něho policisté zatím nemají poznatky o škodách na zvěři, které by šelma způsobila. "Udělali jsme opatření, jeho součástí je i zvýšený monitoring v celé oblasti," dodal Hanzlík. Podle jednatele Okresního mysliveckého spolku v Klatovech Pavla Martina mohla puma utéci například z bavorského národního parku nebo z nějakého soukromého chovu.

"Je možné, že se jí chtěl i někdo tímto způsobem zbavit. Těžko říci, na kolik je takové zvíře nebezpečné a zda je schopné si samo obstarat potravu. Zatím žádné škody na zvěři hlášeny nemáme, takže zatím zůstáváme v klidu," dodal Martin.

Reklama

Související témata:

Související články

Ovce u Příbora opravdu zardousila puma

V případě zardoušených ovcí u Příbora na Novojičinsku je už jasno - jejich smrt má skutečně na svědomí puma, která se na zimu stahuje z Beskyd blíže k lidem....

Chystá se hon na pumu

Už od léta se objevují zprávy, že se po Beskydech a podhůří pohybuje puma. Někdo jim věřil, někdo ne. Zkraje týdne se v Příboru na Novojičínsku našly stopy...

Úřady se chystají na odlov pumy

Puma je tady. Potvrzení přítomnosti dravce podle zanechaných stop vyburcovalo na Novojičínsku policii i úřady. Ty varovaly obyvatele, aby po setmění nechodili...

Výběr článků

Načítám