Hlavní obsah

Na stavbu hotelů dostali neoprávněně dotace z EU za 50 miliónů, hrozí jim 12 let

– Zlín • Aktualizováno
Právo, jr

Dva muže a jednu ženu, kteří v minulosti pracovali na různých pozicích u organizace zajišťující čerpání dotací, dále tři jednatele firem působící v ubytování, kteří za firmy o dotace žádali, a čtyři firmy z Prahy, Zlína a Ostravy obžaloval státní zástupce v souvislosti s neoprávněným čerpáním evropských dotací.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Předmětem trestního stíhání jsou trestné činy zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku, poškození finančních zájmů Evropské unie, podplacení, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě,“ sdělila v pondělí mluvčí policie Lenka Javorková. Obviněným hrozí až dvanáctiletý trest odnětí svobody.

Rozsáhlou trestnou činnost začali kriminalisté rozplétat v roce 2014 na základě oznámení jednoho podnikatele, kterému se nezdálo zcela legální čerpání dotací z evropských fondů, o které požádal.

„Hlavním organizátorem byl sedmapadesátiletý muž ze Zlína, zaměstnanec organizace, která zprostředkovává čerpání evropských dotací. Spolu s dalším zaměstnancem a bývalou pracovnicí využívali znalostí, zkušeností a informací nabytých při práci,“ sdělila Javorková.

Dostali 50 miliónů

Své znalosti pak obvinění využili podle policie v rozporu s regulemi Evropské unie. Za finanční odměnu pomáhali žadatelům čerpat dotace na výstavbu ubytovacích zařízení. Nelegálním způsobem žádali dotace na pět projektů ve výši přesahující částku 82 miliónů korun, přičemž se jim podařilo získat dotace ve výši 50 miliónů korun, jeden z projektů podporu nezískal.

„Došlo k ovlivňování výběrového řízení na vítěze zhotovitele stavby nebo falšování údajů o finančním zdraví firmy. Nezákonné čerpání dotací probíhalo už od roku 2008 do roku 2015. V rámci trestního řízení zajistili kriminalisté nemovitý majetek v hodnotě 50 miliónů korun, včetně ubytovacích zařízení, které byly z dotací postaveny a více jak 100 tisíc korun na účtu,“ uvedla policejní mluvčí.

„Jednalo se o velmi objemný spisový materiál, který obsahuje přes 16 tisíc stran, prověřování a vyšetřování probíhalo kvůli náročnosti a rozsáhlosti několik let. Státní zástupkyně Krajského státního zastupitelství v Brně – pobočky ve Zlíně – podala proti deseti osobám obžalobu,“ uzavřela Lenka Javorková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám