Hlavní obsah

Na rozsudek nad Dbalým potřebuje soud více času, rozhodne až koncem září

Praha

Městský soud v Praze vynese rozsudek v kauze korupce při dvou zakázkách Nemocnice Na Homolce až 26. září. Závěrečné řeči ve čtvrtek skončily projevy posledních tří ze sedmi obžalovaných, mezi nimiž je i bývalý ředitel Homolky Vladimír Dbalý. Soudkyně Silvie Slepičková uvedla, že na vyhodnocení procesu potřebuje senát delší čas, než je obvyklé.

Foto: Petr Horník, Právo

Vladimír Dbalý u soudu

Článek

Projednávaná kauza se týká zakázek z roku 2009, kdy nemocnice za 146 miliónů Kč zadala digitalizaci chorobopisů a koupila Leksellův gama nůž za 140 miliónů Kč. Podle obžaloby přidělili Dbalý a jeho tehdejší náměstek Michal Toběrný zakázky firmám svých kompliců, kteří za služby zaplatili reálným dodavatelům mnohem nižší cenu.

Obžaloba tvrdí, že nemocnici tím vznikla škoda v řádu mnoha desítek miliónů korun a že rozdíl mezi reálnou cenou služeb a částkou zaplacenou nemocnicí si rozdělili lékaři a šéfové nastrčených firem. Státní zástupce Zdeněk Matula žádá pro Dbalého deset let vězení, pro Toběrného devět. U dalších obžalovaných navrhl nepodmíněné tresty od čtyř do 6,5 roku.

Podle obhajoby nemá Matula o korupci žádné důkazy, všichni obžalovaní ve svých závěrečných řečech žádali zproštění viny. Například Josef Veselý - jednatel společnosti DRUPPI, přes kterou se údajně „čistily” peníze ze zmanipulované zakázky - uvedl, že Dbalého poznal až na začátku procesu. Podobně se vyjádřil také Jozef Kalavský, který byl jednatelem dodavatele gama nože.

Literární paskvil

Obžalovaní kritizovali skutečnost, že obžaloba se opírá zejména o zápisky bývalého ředitele nemocnice, které podle Matuly zachycují detaily korupčního jednání. Veselý je ve své závěrečné řeči, kterou ve čtvrtek četla jeho obhájkyně, označil za podklady pro „literární paskvil”.

S teorií, že poznámky Dbalého měly sloužit pro účely chystaného literárního díla, pracovala obhajoba během celého procesu, sám neurochirurg to ale ve svém závěrečném vyjádření nezopakoval.

Kvůli korupci čelí bývalý ředitel nemocnice ještě dvěma dalším trestním stíháním. V dubnu začal městský soud projednávat případ týkající se smluv na poskytování právnických služeb uzavřených mezi lety 2008 a 2011. Ve třetí kauze související mimo jiné s dodávkou pro pracoviště navigované chirurgie ještě nebyla předložena obžaloba.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám