Hlavní obsah

Na řidiče v pohraničí útočí vrhač větví, policie vypsala odměnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Německá policie ze Saska varovala české řidiče před vrhačem větví, který řádí již několik let nedaleko českých hranic a nedaří se ho dopadnout. Útočník vždy zablokuje auto a pak zasype posádku větvemi. Na dopadení je vypsána odměna ve výši zhruba 80 tisíc korun.

Foto: Policie ČR

Plakát s vypsanou odměnou za informace.

Článek

Němci prostřednictvím libereckých policistů informovali o vrhači v úterý s tím, že po něm pátrají již od roku 2013. Útočník se pohybuje v policejním revíru Zittau - Oberland. Na silnici vždy položí menší stromky či větve, aby přinutil řidiče zastavit.

„Když vůz stojí, hází na něj další větve, kameny nebo různé předměty. Už při vynuceném náhlém prudkém brždění jsou řidiči ve velkém nebezpečí a je jen dílem náhody, že přitom ještě nedošlo k vážné havárii,“ informovala mluvčí policie Ivana Baláková.

Foto: Mapy.cz

Místa útoků vrhače větví

Místa, kde vrhač větví útočí:
Spojnice mezi Schönbachem - Dürrhennersdorfem v oblasti "Wilhelmshöhe"
Spojnice mezi Neugersdorfem - Leutersdorfem, v Leutersdorfu v části Neuwalde
V Ebersbach-Neugersdorfu na S 148 ve směru k hraničnímu přechodu, v lesním úseku před sjezdem na Neugersdorf
Spojnice mezi Kottmarsdorfem a Ebersbachem - ulice Ebersbacherstrasse, lesní úsek
Silnice B 96, Hauptstrasse Friedersdorf, na úrovni čísla popisného 66 naproti autobusové zastávce
Silnice B 96, Hauptstrasse Friedersdorf, cca 50 metrů před cedulí obce Neusaltza-Spremberg

Němci evidují 53 útoků, k poslednímu došlo v září uprostřed noci u obce Friedersdorf. Saská policie vypsala na informace vedoucí k dopadení odměnu 3000 eur (asi 78 000 korun). Informace mohou Němci, ale i Češi předávat na telefon + 49 (0) 3581 468 - 100.

„Kolegové ze Saska oslovují i české motoristy, kteří by se v příhraničí mohli s "vrhačem větví" setkat a za tímto účelem vytvořili varovný plakát v českém jazyce,“ konstatovala Baláková.

Muž je mladšího nebo středního věku, štíhlé, atletické postavy. Je vysoký 170 až 180 centimetrů. Nosí volné kalhoty, bundu s kapucí a tmavou čepici. Maskuje se šátkem přes ústa nebo kuklou a nosí u sebe vždy kapesní svítilnu nebo čelovku s LED světlem. Na své noční výpravy jezdí na horském nebo trekingovém kole. Jeho národnost není známa.

Reklama

Výběr článků

Načítám