Hlavní obsah

Na Liberecku hořel les, zasahovalo letadlo a 32 jednotek hasičů

– Liberec

Až 32 jednotek hasičů bojovalo od pondělního odpoledne s požárem klestí na Jablonecku. Byl vyhlášen 4. stupeň požárního poplachu a na pomoc bylo povoláno také letadlo. V úterý ráno se již požár dohašuje. Požárů v přírodě ale strmě přibylo.

Foto: HZS Libereckého kraje

Hasičům pomáhalo letadlo.

Článek

Hasiči zasahovali v lese v katastru obce Horská Kamenice u Železného Brodu. Požár zasáhl plochu o rozměru 500x300 metrů. Likvidaci navíc komplikoval silný vítr.

V Ostravě hořel rodinný dům. Škoda je pět milionů korun

Krimi

„Velitel zásahu si vzhledem k rozsahu požáru povolal velkoobjemové cisterny, chemický automobil pro plnění tlakových lahví, pro letecké hašení byl povolán vrtulník s bambivakem z Prahy a letadlo LHS z Mnichova Hradiště,“ uvedla mluvčí hasičů Lucie Hložková.

Vodu hasiči čerpali z Jizery pomocí tří čerpadel. Po osmé hodině večer odletělo letadlo, ale 16 jednotek hasičů zůstalo na místě až do úterního rána. Požár už se nerozšiřoval a byl lokalizován. Příčina požáru zatím není známa.

Foto: HZS Libereckého kraje

Požár na Liberecku.

Mluvčí hasičů uvedla, že během pondělí vyjely jednotky k několika dalším požárům v přírodě. Většinou se jednalo o požáry klestí. Podobné zásahy hlásili hasiči i z ostatních krajů a nabádali občany, aby přestali pálit klestí a suchou trávu, protože je sucho a fouká vítr.

Vysočina zakázala rozdělávání ohňů

V kraji Vysočina hejtman Jiří Běhounek zakázal rozdělávání ohňů, během pondělí tam hasiči evidovali 80 takových případů.

„Hasičský záchranný sbor Kraje Vysočina aktuálně plní klíčové úkoly související s omezením šíření covid-19. Využití jeho kapacit a zdrojů je na hranici možností,“ uvedla mluvčí tamních hasičů Petra Musilová.

Reklama

Výběr článků

Načítám