Hlavní obsah

Na hradeckých sídlištích loupí falešný pošťák

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

Nebezpečný a bezohledný lupič řádí od začátku října v Hradci Králové. Přepadává starší ženy v jejich bytech a okrádá je o peníze. Vydává se za pracovníka pošty a předstírá, že přišel doručit dopis nebo telegram.

Článek

Hradecká policie registruje již sedm podobných případů. Muž je ve věku mezi třiceti a pětatřiceti lety, vyšší štíhlé postavy, má tmavě hnědé až černé středně dlouhé vlasy, hladce oholený a vždy je oblečen v tmavém oděvu. Mluví česky bez cizího přízvuku. Svou oběť si natipuje, zazvoní u dveří jejího bytu a představí se jako listonoš, který nese poštu.

Na lup vyráží v odpoledních hodinách

"Zprvu jedná velice slušně, aby si získal důvěru, ale jakmile se dostane dovnitř, své oběti většinou surově spoutá ruce i nohy a odnese si peníze, které objeví. Byt nijak zvlášť neprohledává, bere jen hotovost, která je tak říkajíc na očích. Evidujeme kořist v rozmezí od sedmi set do pětadvaceti tisíc korun. Jednou odešel s prázdnou, ale jen proto, že neobjevil jedenáct tisíc, které měla majitelka v bytě uloženy," informoval náměstek hradeckého okresního ředitele policie Vladimír Dědek.

Ve všech případech si pachatel vybral k útoku dobu mezi polednem a sedmnáctou hodinou. Oběťmi jsou výhradně ženy ve věku nad šedesát let, bydlící osaměle ve vyšších poschodích domů na hradeckých sídlištích a jsou nějakým způsobem pohybově omezené. Nejstarší obětí je žena, narozená v roce 1917.

Žena byla spoutaná dva dny

"Poslední přepadená byla objevena v úterý poté, co se nejméně dva dny pokoušela dostat z pout. Skončila ve vážném stavu v nemocnici a zatím jsme ji nemohli vyslechnout," doplnil Dědek. Policie v této souvislosti varuje starší lidi, aby v žádném případě nevpouštěli do bytu cizího člověka.

"Ani člověk na první pohled sympatický nemusí mít vždy dobré úmysly. Lidé by také neměli být příliš důvěřiví, když na ně někdo zvoní a žádá o pomoc, například že si potřebuje zatelefonovat nebo že mu je nevolno. Není na místě ani přehnaná důvěra k různým podomním prodejcům, nabízejícím zdánlivě levné zboží," varovala mluvčí okresní policie Martina Bartáková s tím, že každé podezření je třeba okamžitě zavolat na bezplatnou linku 158.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám