Hlavní obsah

Na falešné udání souseda ho přepadli policisté, teď mu hrozí šest let

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

V kutilské dílničce právě dočistil ředidlem sletované drátky, když se rozrazily dveře, ve kterých stáli dva policisté. Za chvilku už ležel 58letý invalidní důchodce Václav Schneider z Plzně na zemi s želízky na rukou.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Strážci zákona zakročili na žádost souseda, který zřejmě z pomsty oznámil na tísňovou linku, že Schneider fetuje. To se sice nepotvrdilo, přesto muž, jehož dosavadním největším prohřeškem byl neštípnutý lístek v tramvaji, skončil nyní před soudem jako zločinec.

Podle státní zástupkyně Drahomíry Lorencové totiž vzdoroval zasahujícím policistů, kteří se ho snažili zpacifikovat. Tím se měl dopustit trestného činu násilí proti úřední osobě. Sám Schneider přitom po zákroku skončil v nemocnici s pochroumaným ramenem. Pozdější lékařské vyšetření dokonce odhalilo zlomeninu žebra.

Msta souseda

Zásah policisté provedli v domě, ve kterém jsou tři byty. Dva patří rodině Schneidera a ve třetím bydlí Jiří Šampalík. Mezi nimi už delší panují sousedské spory. Loni v listopadu zalarmoval Šampalík policii s tím, že Schneider v domě každý druhý den smrdí ředidlem a že si myslí, že ho čuchá. Když policisté přijeli na místo, Šampalík je dovedl ke Schneiderově dílně, odkud zápach vycházel.

„Slyšel jsem ránu a vzápětí se rozletěly dveře. V mžiku byl u mě policista a křičel něco v tom smyslu, jako co tady smrdí. Snažil jsem se ho vystrčit ven, chvilku jsme se přetahovali. Přitom mi srazil z nosu brýle a rozšlapal krabici s plastikovými modely,“ popsal Právu začátek konfliktu Schneider.

„Vtom druhý policista zařval, že držím šroubovák, který jsem opravdu měl v ruce, jak jsem spojoval kabely svorkovnicí,“ pokračoval starší muž, který je už deset let v invalidním důchodu kvůli neuróze, kvůli níž trpí úzkostí a musí brát uklidňující léky.

 Pouta mu sundali, až před matkou

Policistu vytlačil z dílničky na chodbu, kde potom skončil složený na zemi a dostal i želízka.

„Říkal jsem jim, co blbnou. Vtom jsem uviděl na schodech souseda, jak se mi pošklebuje a k tomu si ještě neodpustil posměšné průpovídky. Hned mi bylo jasné, že policajty na mě poslal on. Už mi tím v minulosti vyhrožoval,“ popisoval Schneider další sled událostí. Pouta mu policisté sundali, až když na chodbu přišla jeho osmdesátiletá matka a se slzami v očích je prosila, aby syna pustili, že nic neudělal a že nebude dělat žádné problémy.

Schneidera pak policisté odvezli do nemocnice, protože si stěžoval na bolest ramene. Ukázalo se, že měl zraněnou lopatku a zlomené žebro. Na policisty poté podal stížnost za nepřiměřený zákrok.

Generální inspekce: Bez prohřešku

„Pořád jsem chodil na nějaké výslechy hlavně kvůli jejich zákroku a pak se to úplně obrátilo. Najednou jsem byl obviněný za útok na ně. Koukal jsem jako blázen,“ uzavřel Schneider.

Žalobkyně to ale vidí jinak. „Neuposlechl výzvy, aby vyšel ven z dílny, ve které manipuloval s těkavými látkami a zamořoval ovzduší v domě. Vykročil proti policistům, přičemž v ruce držel šroubovák, který zdvihl nad hlavu a křičel, aby vypadli,“ řekla před soudem státní zástupkyně.

Upozornila také na to, že při použití donucovacích prostředků obviněný kladl aktivní odpor a policistům způsobil drobná poranění.

Na šest let do vězení

Podle závěrů Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) se zakročující policisté žádného protiprávního jednání nedopustili.

„Pro použití donucovacích prostředků měli zákonný důvod. Dotyčný muž jednak neuposlechl opakované výzvy k opuštění dílničky a k podání vysvětlení týkajícího se údajného čichání těkavých látek. A dále svým jednáním se šroubovákem v policistech vzbudil obavu o jejich bezpečnost,“ píše v rozhodnutí GIBS, která prověřovala podezření, že policisté se mohli dopustit zneužití pravomoci úřední osoby.

Schneiderovi teď hrozí v případě odsouzení až šest let vězení, žalobkyně totiž jeho vzdor posoudila podle přísnějšího paragrafu, a to s ohledem na šroubovák, který měl údajně použít proti policistům jako zbraň.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám