Hlavní obsah

Muži hrozí za držení rukojmí v Budějovicích 12 let vězení

Novinky, kub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Muže zadrženého kvůli středečnímu incidentu v prodejně tabáku na náměstí v centru Českých Budějovic obvinila policie z braní rukojmí, za což mu hrozí až 12 let vězení. Obviněný muž v podnapilém stavu nejdřív obtěžoval lidi v hotelu a zlatnictví, pak zaútočil na ženu v tabáku, kterou měl jako rukojmí dokonce pořezat střepem na krku.

Vyjednávání policie v Českých Budějovicích

 
Článek

O vývoji v případu v pátek informoval mluvčí policie Milan Bajcura s tím, že by měl soud v sobotu rozhodnout, jestli jednačtyřicetiletého podezřelého pošle preventivně do vazby.

Mluvčí rovněž sdělil, že muži hrozí až dvanáctileté vězení. Trestní zákoník uvádí v paragrafu o únosu čtyři různé výše trestu podle závažnosti případu, která se odvíjí mimo jiné od následků způsobených pachatelem.

Recidivista v Budějovicích držel jako rukojmí ženu a zranil ji, policie navrhne vazbu

Krimi

První, nejmírnější odstavec u zmíněného paragrafu určuje rozpětí možného trestu na dva roky až deset let. Z vyjádření policie vyplývá, že obviněný muž z Budějovic spadá do následujícího odstavce, ve kterém se píše o pěti až dvanácti letech žaláře.

Záchrana rukojmí v Českých Budějovicích: Do prodejny tabáku vnikla zásahovka, ozvala se střelba (30. června 2021)Video: Pavel Orholz, Právo

Obecně v takovém případě podezírá žalobce na základě policejního vyšetřování pachatele například z toho, že vzal jako rukojmí dítě či více lidí, nebo když rukojmí způsobí těžkou újmu na zdraví. Důvodem pro takovou sazbu je třeba i úmysl získat značný prospěch (nejméně půl milionu korun).

Recidivista v Budějovicích držel jako rukojmí ženu a zranil ji, policie navrhne vazbu

Krimi

Zbylé odstavce stanovují osm až patnáct let v případě úmyslu získat prospěch velkého rozsahu (nejméně pět milionů) a deset až osmnáct let, pokud pachatel svým činem způsobí smrt.

Co bylo určující v tomto případě, policie nekomentovala, vše ale ukazuje na větu v zákoníku o zranění rukojmí.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Muž držel v Českých Budějovicích ženu jako rukojmí

Muž zadržoval ženu ve středu odpoledne téměř hodinu v obchodu s tabákem v centru Budějovic. Po marném vyjednávání vtrhla kolem 16. hodiny do prodejny zásahová jednotka a ženu osvobodila.

Pacientka utrpěla zranění, která jí měl muž způsobit skleněným střepem drženým u jejího krku. Musela do nemocnice, podle zdravotníků je ale mimo ohrožení života a jednalo se spíše o lehká poranění.

Byl opilý a jen v trenýrkách, rukojmí pořezal střepem, vypověděli svědci z Budějovic

Krimi

Podezřelého odvezli policisté na policejní služebnu k výslechu, motiv jeho jednání zatím neznají.

Podle svědků z místa incidentu měl viditelně opilý muž nejdřív obtěžovat hosty hotelové venkovní restaurace, pak šel do zlatnictví, odkud před ním utekla prodavačka.

Následně zamířil do obchodu s tabákem, kde podle vyšetřovatelů napadl další ženu a vzal ji jako rukojmí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám