Hlavní obsah

Muže, který měl znásilnit svou dceru, se zastal Ústavní soud

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Ústavní soud (ÚS) se zastal muže, který byl v minulosti potrestán čtyřmi roky vězení za znásilnění vlastní dcery. Ta totiž po nějaké době otočila svou výpověď, ovšem justice už muži nepovolila obnovu procesu. Podle verdiktu by ale soudy měly pečlivě její novou výpověď prostudovat i s ohledem na to, že výpověď byla jediným přímým důkazem v případu.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Budova Ústavního soudu v Brně

Článek

Muž po svém odsouzení předložil návrh na obnovu řízení, k čemuž doložil vlastnoručně podepsané čestné prohlášení údajně znásilněné dcery, v kterém přiznává, že její původní výpověď byla nepravdivá. Dívka navíc vypovídala pouze v přípravném řízení, před soudem vypovídat odmítla a její výpověď se jen četla. Soudy ale rozhodly, že tato listina není novým důkazem, který by mohl změnit verdikt o vině a trestu.

Senát ÚS se soudcem zpravodajem Janem Filipem upozornil, že právě výpověď byla jediným přímým důkazem, a proto má klíčový význam. „Prohlášení oběti trestného činu, v němž je popírána pravdivost její původní výpovědi, je nadáno potenciálem být novým důkazem, a je proto nutné zevrubně vyhodnotit jeho relevanci,“ konstatoval Filip.

Soudci upozornili, že případ je o to komplikovanější, že otec i dcera užívali drogy a už v minulosti u nich policisté šetřili podobná nařčení ze znásilnění, vždy je ale odložili.

„ÚS nepředjímá výsledek, ve věci se ale vyskytuje řada sporných okolností a bude právě úkolem obecných soudů tyto vyhodnotit a rozhodnout o případném otevření věci k novému projednání,“ dodala mluvčí ÚS Miroslava Sedláčková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám