Hlavní obsah

Muž údajně nakazil partnera virem HIV. Žádný sex jsem s ním neměl, řekl u soudu

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín

Až dvanáct let vězení hrozí třiapadesátiletému Pavlu Sousedíkovi z Vizovic na Zlínsku, který je podezřelý, že vědomě šířil virus HIV. Jednoho muže údajně nakazil, u druhého k přenosu viru nedošlo jen vlivem šťastných náhod. Případem se zabývá Krajský soud ve Zlíně.

Muž podezřelý, že vedomě šířil HIV, u zlínského krajského soudu Video: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

„Úmyslně způsobil těžkou újmu na zdraví člověku, který byl do té doby zdravý, a dál tak šířil nakažlivou lidskou nemoc. Nejméně v jednom případě pak vykonal nechráněný styk s dalším poškozeným, kterého úmyslně vystavil riziku nakažení,“ uvedl státní zástupce Leo Foltýn.

Sousedík je podezřelý, že nakazil čtyřiatřicetiletého muže, o kterém sám tvrdí, že je to obchodník s drogami a zloděj. Jen shodou náhod pak virus nepřešel na pětačtyřicetiletého muže.

Měli jsme spolu vztah. Viděli jsme se ale párkrát
poškozený muž

Sousedík při hlavním líčení uvedl, že oba muže zná. Oba však předem informoval o své nemoci. Vinu odmítl.

„S prvně jmenovaným jsem žádný sex neměl. Jsou to jeho výmysly, výmluvy. Dopředu jsem ho informoval o své nemoci, což je moje povinnost. S druhým mužem jsem měl nechráněný pohlavní styk dvakrát. I jemu jsem předtím řekl, že jsem HIV pozitivní. Nevadilo mu to. Sám se rozhodl. Přistoupil jsem na to, že když si dám pozor, nemůže se nic stát,“ sdělil Sousedík.

Nakazil se prý při nehodě

Sousedík u soudu potvrdil, že je HIV pozitivní od roku 2005. Opakovaně byl léčen i na syfilis. „Nakazil jsem se při dopravní nehodě, když jsem poskytoval první pomoc při tepenném krvácení,“ konstatoval obžalovaný.

U soudu v pondělí vypovídali i oba poškození. Nakažený čtyřiatřicetiletý muž řekl, že o Sousedíkově nemoci nevěděl. „Měli jsme spolu vztah. Viděli jsme se ale párkrát. Byl jsem za ním několikrát v hotelu v Brně. I v bytě ve Vizovicích,“ přiblížil nakažený muž.

Právě ve Vizovicích mu později Sousedík sdělil, že je HIV pozitivní. „Řekl mi to, jak kdyby říkal, že mi koupil rohlík. Já se z toho rozbrečel. Odešel jsem z bytu. Přemluvil mne, že mne doveze do Brna autem. V Brně mě u Teska vyhodil a odešel jsem. Psychicky jsem na tom špatně. Nemůžu si najít nikoho, žádného partnera. Život se mi obrátil na ruby. Je to pro mne to nejhorší. Už to nikdy neodejde. Do konce života. Kdybych věděl, že je HIV pozitivní, nic bych s ním neměl,“ konstatoval nakažený, který přes soud po Sousedíkovi požaduje půl miliónu korun.

Podle Sousedíka je však tento muž promiskuitní, poskytoval sex za peníze a bere drogy.

Sousedík tvrdil, že své partnery spočítá na prstech obou rukou. Podle poškozeného by tento počet měl nejméně ztrojnásobit. „Svědek lže,“ podotkl obžalovaný. Soud bude pokračovat výpověďmi svědků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám