Hlavní obsah

Muž se před soudem přiznal, že bývalou přítelkyni polil kyselinou

Novinky, bad
Praha
Aktualizováno

Útok kyselinou chlorovodíkovou na svou bývalou přítelkyni popsal Milan Balamuta (49) jako nešťastnou událost. Muž ji nejprve kyselinou polil, potom ji posypal hydroxidem sodným a útok zakončil tím, že na ženu vylil vodu, aby zesílil účinky chemikálií. U pražského městského soudu čelí obžalobě z pokusu o vraždu zvlášť trýznivým způsobem. Za to mu hrozí až dvacet let za mřížemi, případně i výjimečný trest.

Kyselinový útočník z Prahy stanul před soudem Video: Novinky

 
Článek

Balamuta, mechanik a údržbář z Mariánských Lázní, zaútočil podle obžaloby na bývalou přítelkyni loni v srpnu v Praze 4. „Počkal, až přijede výtahem. Věděl, že odchází v danou dobu do práce. Srazil ji k zemi a polil jí hlavu kyselinou chlorovodíkovou z připravené plastové lahve,“ četla z obžaloby státní zástupkyně Ladislava Čarvaš.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Měl jsem tu kyselinu a vodu, chtěl jsem ji pokropit. A pak k tomu došlo,“ popsal Balamuta svůj čin, který označil za „nešťastnou událost“.

Muž se své expřítelkyni snažil látky vetřít namočeným kapesníkem i do úst, čímž jí způsobil nejen poleptání osmi procent těla, ale i ústní dutiny.

V přípravném řízení Balamuta vypověděl, že mu žena řekla, že je ubožák. V Balamutovi se to pak, podle jeho slov, zlomilo a zaútočil. „Bylo to vyvrcholení psychického stavu,“ uvedl Balamuta. Činu prý předcházely rozpory po ukončení vztahu.

Poté, co ho vyrušil kolemjdoucí soused, ukradl ženě kabelku a z domu utekl. Policie útočníka dopadla druhý den po útoku.

Obžalovaný vypovídal ovlivněn léky

Balamuta byl podle svých slov v úterý u soudu pod vlivem léků. Právo nevypovídat odmítl. Soud proto přistoupil k výslechu i přes námitky obžaloby i obhajoby.

„Pan obžalovaný vizuálně působí dojmem, že není v pořádku. Na položené otázky ovšem zatím odpovídá věcně,“ snažil se pokračovat ve výslechu Balamuty soudce Alexander Sotolář s tím, že podle vězeňské lékařské zprávy je obžalovaný schopný výslechu.

Státní zástupkyně po několika pokusech vydolovat z Balamuty souvislou odpověď výslech vzdala. „Jsem přesvědčena, že obžalovaný momentálně není ve stavu odpovídat na otázky,“ odmítla výslech jeho obhájkyně Martina Čejková.

Sotolář je proto připraven přistoupit později k dodatečnému výslechu obžalovaného muže.

Podle oběti byl útočník žárlivý lhář

Napadená žena (51) vypovídala v nepřítomnosti obžalovaného.

„Seznámili jsme se na seznamovacím portálu, ze začátku byl nekonfliktní,“ uvedla žena. Postupem času ale ve vztahu začaly problémy. Balamuta byl prý velice žárlivý. „Žárlil na všechno. Na dceru, na kolegy v práci, na divadlo, na kamarádky...“ vyjmenovávala oběť útoku. K dovršení všeho žena přišla na to, že jí od začátku Balamuta doslova balamutil. Představil se pod falešným jménem, vymyslel si studium své dcery v Londýně, lhal jí prý v podstatě ve všem.

Blesklo mi hlavou, že je konec, že prostě umřu
napadená žena

Proto se s ním žena dva měsíce před útokem rozešla. Den před útokem jí oznámil, že si druhý den přijde pro věci. „Šla jsem ráno do práce jako každý den, po sedmé hodině. Jela jsem výtahem, dole se otevřely dveře a stál tam pan Balamuta a první jeho otázka byla, proč lžu. Vůbec jsem nevěděla, na co se ptá,“ popsala žena okamžiky před útokem.

Balamuta ji prý podezíral ze vztahu se scenáristou ochotnického divadla, kam docházela. Ten žena popřela.

„Nato mě uhodil, udeřil mě velmi silně, že jsem upadla na zem. Pak si jenom vybavuju, že mě něčím polévá. V první chvíli jsem si myslela, že je to voda. Za chvilku mi došlo, že je to něco jiného, že je to cítit a že přestávám vidět. Pak si pamatuju, že mě něčím posypává, nějakými granulemi, jako drtí. Blesklo mi hlavou, že je konec, že prostě umřu,“ vzpomínala žena.

Nakonec se jí podařilo odplazit se ven z domu, kde zvonila na sousedy, kteří se jí snažili pomoci. Žena kromě poleptání utrpěla posttraumatickou stresovou poruchu, i v úterý před soudem jí bylo zatěžko vzpomenout si na den útoku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám