Hlavní obsah

Muž pomstil údajně znásilněnou sestru a podezřelého zmrzačil, dostal 8 let vězení

– Brno
Právo, Petr Kozelka

Snaha pomstít sestru, která se svěřila s tím, že byla znásilněna, přivedla Jana R. až do vězení. Muže, jenž si měl jeho sestru proti její vůli podmanit, totiž zmlátil tak, že napadený bude zřejmě až do konce života potřebovat pomoc okolí. Mstitel si za těžké ublížení na zdraví půjde sednout na osm let do vězení.

Soud s Janem R., který pomstil údajně znásilněnou sestru a podezřelého zmrzačilVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Verdikt ve středu zazněl u brněnského krajského soudu. K napadení došlo letos v lednu na ubytovně v Hodoníně.

„Napadl poškozeného, který měl prý předtím znásilnit jeho sestru. Dal mu ránu pěstí do obličeje a když napadený upadl, dál ho bil. Jeho sestra se ho snažila odtrhnout a křičela na něj, ať toho nechá, nakonec jej od poškozeného odtrhnul až další přivolaný svědek,“ zrekapitulovala soudkyně odvolacího senátu Šárka Dufková verdikt, kterým Okresní soud v Hodoníně poslal muže do vězení.

Neodčinitelný následek

Napadený mladý muž bude podle znalců zřejmě doživotně postižený. Utrpěl totiž krvácení do mozku a další zranění, přičemž ani několik měsíců po napadení se jeho stav nezlepšil.

„Je nyní odkázán na pomoc druhých osob a je v péči specializovaného zařízení. Obžalovaný mu způsobil v podstatě neodčinitelný následek,“ dodali soudci s tím, že napadený kvůli svému stavu ani nebyl schopen vypovídat.

Problém s advokátem

Jednání o odvolání proti vině i trestu ale nabralo u brněnského soudu nečekaný směr ve chvíli, kdy obžalovaný prohlásil, že neví, co jeho advokát Miroslav Fotr napsal do odvolání.

Právník, který k jednání nařízenému už minulý týden nedorazil, a soud tak kvůli tomu musel být odročen, tím byl evidentně zaskočený, a senátu přiznal, že odvolání svého klienta nemůže přednést, protože ho s sebou nemá.

Obžalovaný chce jít do vězení

Přečíst ho tak musela soudkyně Dufková, která pak společně s dalšími členy senátu jen nevěřícně hleděla na to, jak obžalovaný prohlásil, že chce jít do vězení. „Nechci se odvolávat, chci to tak nechat,“ překvapil všechny přítomné.

Když soudu zopakoval, že s odvoláním, které předložil advokát, nesouhlasí a chce jej vzít zpět, nezbylo než mu vyhovět.

Reklama

Výběr článků

Načítám