Hlavní obsah

Muž po hádce pobodal bratra, odpyká si 10 let

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Brněnský krajský soud poslal ve středu za pokus o vraždu na deset let do vězení sedmatřicetiletého Zdeňka V. za to, že po jedné z mnoha hádek vrazil nůž do břicha svému o dva roky mladšímu bratrovi v jedné z obcí na Brněnsku.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Zdeněk V. si trest 10 let vězení vyslechl naprosto v klidu.

Článek

S takovou rodinou jsem se ještě nesetkal, ohodnotil prostředí, ve kterém došlo až k pokusu o vraždu, soudce Tomáš Kurfiřt.

„Všichni mužští členové bili matku, kromě toho se bili navzájem. Podle znalkyně se pro ně takové prostředí stalo normou. Jestli tam byl někdo obětí, tak matka, ale ne obžalovaný ani poškozený. Nemohou se vymlouvat na prostředí, když v něm žijí a podílejí se na jeho udržování,“ nebral si servítky Kurfiřt.

V rodině, kde se neustále pilo, žili dva bratři, jejich matka a její druh. Vzájemné napadání došlo vrcholu, když Dušan V. v opilosti napadl svého bratra Zdeňka, kterému uštědřil několik ran pěstí, načež mrštil svou matkou o zeď.

Jen jsme se hádali, nůž pak vzal ale on a bodl mi ho do boku. Rozpáral mě jak prase.
poškozený

„Obžalovaný pak prohlásil, že už si to nenechá líbit, vzal nůž s 15centimetrovou čepelí a bodl jím bratra pod žebra,“ prohlásila státní zástupkyně Ludmila Doležalová. Pobodanému zachránila život jen rychlá lékařská péče.

Poškozený přišel k soudu opilý

Zdeněk V. prolezl základní školu a od té doby nikde pořádně nepracoval, peníze si obstarával příležitostnými brigádami při rozebírání autovraků. Před dvěma lety se vrátil domů po odpykání trestu za týrání své matky. „Když mě brácha napadl, šel jsem si ošetřit rány. On pak za mnou přišel, v ruce držel nůž a došlo ke rvačce, při tom se musel nějak zranit,“ mlžil před soudem obžalovaný.

Pobodaný bratr před soud dorazil v rozverné náladě a alkohol z něj táhl od svědeckého pultíku až k členům senátu. „Slavil jsem několik dní narozeniny,“ vysvětlil svou opilost Dušan V. „Jen jsme se hádali, nůž pak vzal ale on a bodl mi ho do boku. Rozpáral mě jak prase,“ dodal pobodaný.

Podle verdiktu soudu byl sice provokatérem dne posléze pobodaný Dušan, který přišel domů opilý a choval se agresivně, to ale vražedný úmysl podle senátu nijak neomlouvá. „Že byl napaden, ale není pro obžalovaného žádná omluva, doma se napadali běžně. Podle znalce to nebyla žádná náhodná rána, ke které dojde při strkanici. Šlo o bodnutí s velkou intenzitou, které poranilo žaludek i střeva,“ zakončil Kurfiřt.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám