Hlavní obsah

Muž obviněný z vraždy Tofla spáchal podle policistů na cele sebevraždu

Olomouc

Muž obviněný z vraždy bývalého policisty Michala Tofla se podle policistů zabil v červnu na cele v olomoucké vazební věznici sám. Podle policistů se na jeho sebevraždě nikdo nepodílel, a případ proto v těchto dnech po několika měsících vyšetřování odložili, uvedla olomoucká policejní mluvčí Marie Štrbáková. Podle informací ČTK šlo o pražského podnikatele Petra Pavla Bezděkovského, který se v cele oběsil na prostěradle.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Policie nezjistila cizí zavinění při úmrtí Bezděkovského ve vězeňské cele.

Článek

Případ se stal na konci června v olomoucké vazební věznici. Muž si na život sáhl v noci, oživit se ho již nepodařilo. "Policie došla k závěru, že podle znaleckých posudků došlo k sebevraždě. Nikdo jiný na tom neměl podíl, případ byl proto odložen," uvedla policejní mluvčí. Bezděkovský nebyl v cele sám, byl tam s ním umístěn ještě druhý vězeň, žádné cizí zavinění se však neprokázalo.[celá zpráva]

Bezděkovský byl ve vazbě kvůli podezření z vraždy bývalého brněnského vyšetřovatele hospodářské kriminality Michala Tofla. Ten byl zastřelen v červnu 2010 před svým domem ranou ze samopalu. Z vraždy kromě Bezděkovského, který měl být objednatelem vraždy, obvinili policisté letos v květnu další dva muže. Podnikatel Bezděkovský měl již v minulosti problémy se zákonem, na začátku června byl navíc obviněn z obecného ohrožení. Podle policie se podílel na zapálení masokombinátu Filex v Uherském Brodě.

Případ Toflovy vraždy stále není uzavřen. "Případ se dále šetří, probíhají tam výslechy svědků a další prověřování," řekl náměstek brněnského krajského policejního ředitele Libor Kachlík.

Stíhání členů gangu pokračuje

Zhruba rok od Toflovy smrti začali kriminalisté zatýkat členy gangu, který bývalý policista údajně vedl. Právě Bezděkovský byl v případu jedním ze svědků. Toflovým gangem je nazývána skupina bývalých brněnských policistů, kteří údajně vydírali podnikatele. Jeho členové si nejprve vymysleli křivé obvinění z nějakého hospodářského deliktu a zahájili stíhání vytipovaného podnikatele. Následně mu nabídli, že vše zahladí. Žádali ale za to úplatek. Mohl se pohybovat v rozmezí od 10.000 korun až do milionů. Podle policie vydírali v letech 1998 až 2010.

V případu je 13 stíhaných, hrozí jim až 16 let vězení. V kauze jsou dva vazebně stíhaní, a to bývalí policisté Michal Almásy a Petr Křipský. Soud musí do 31. srpna rozhodnout o tom, zda ve vazbě zůstanou. Další tři muži z 13 obviněných si odpykávají za mřížemi tresty za jiné skutky.

Na začátku srpna podali žalobci ke Krajskému soudu v Brně návrh obžaloby. O tom, který soud se bude kauzou zabývat, by měl rozhodnout vrchní soud. Důvodem je to, že část obviněných jsou bývalí policisté, a mohli by proto mít kontakty v brněnské justici.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám