Hlavní obsah

Muž obviněný z vražd v nemocnici je ve vazbě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HAVLÍČKŮV BROD

Hradecký krajský soud ještě v neděli uvalil vazbu na bývalého zaměstnance havlíčkobrodské nemocnice. Třicetiletého muže, který pracoval na jednotce intenzivní péče na oddělení ARO, podezřívají policisté z toho, že podal pacientům ředěný lék heparin. Muž se k činu přiznal. Zpráva o stíhání bývalého zaměstnance nemocnice šokovala obyvatele Havlíčkova Brodu.

Článek

"Soud přihlédl k závažnosti případu, byly splněny všechny podmínky pro uvalení vazby," řekla mluvčí hradeckého krajského soudu Iva Matušková. Třicetiletý muž skončil ve vazební věznici v Hradci Králové.

"Muž byl do věznice převezen v neděli večer," potvrdil v pondělí mluvčí hradecké vazební věznice Václav Kárník. Podle něj je umístěn v běžné cele, věznice nepřijala v souvislosti v tímto případem žádná mimořádná opatření.

Místní lidé jsou šokováni

"K brodské nemocnici jsem měla důvěru, teď abych se jí raději vyhýbala obloukem," poznamenala Jiřina Spěváková z Havlíčkova Brodu.

Sedmadvacetiletá žena z Havlíčkova Brodu Právu řekla: "Samozřejmě že mě to vyděsilo. Od známých slýchávám vesměs kladné ohlasy na brodskou nemocnici. Nejdříve jsem si myslela, že ten podezřelý zdravotník chtěl vysvobodit lidi, kteří už neměli šanci na přežití. Ale to, že nebyli v bezprostředním ohrožení života, mě naprosto vyvedlo z míry. Musel mít nějakou zášť k lidem, jinak si to nedovedu vysvětlit."

"Při představě, že by mezi oběťmi byl někdo z mých příbuzných nebo známých, mě popadá hrůza. Ten zaměstnanec musel být evidentně psychicky labilní," dodala.

Zdravotníci z anesteziologicko-resuscitačního oddělení brodské nemocnice byli v neděli na slovo skoupí. Dveře oddělení, ve kterém pracuje celkem 15 lékařů včetně primáře a jeho zástupce, připomínaly nedobytnou pevnost.

"Nezlobte se, ale nemůžu vás sem pustit. Nemůžeme s nikým mluvit, ani podávat jakékoliv informace," pouze řekla Právu pracovnice oddělení.

Julínek přijede do nemocnice v pátek

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek na své pondělní tiskové konferenci uvedl, že ministerstvo musí posoudit, jestli neexistují systémové důvody, které by umožnily opakování podobných činů. Setká se proto ve středu s ministrem vnitra Ivanem Langerem, v pátek se sejde s ředitelem a primářem oddělení ARO nemocnice v Havlíčkově Brodě, dále pak s hejtmanem a vedením kraje. Chci se podrobně informovat o situaci," uvedl Julínek.

Ministr uvedl, že velké množství nemocnic zatím nemá bezpečnostní audity týkající se manipulace s jedy a nebezpečnými látkami. Dodal, že již před několika týdny požádalo zdravotnická zařízení, aby se akreditovaly. "Přispělo by to ke zvýšení bezpečnosti pacientů v nemocnicích," řekl Julínek.

Akreditace umožňuje podle něj několikanásobné prověření zaměstnanců i používání léků. Pokud ale havlíčkobrodská nemocnice takovou akreditaci má, neupřesnil. "Nemám o tom informace, ale pochybuji," poznamenal Julínek s tím, že akreditace je spíše mechanismus, který umožňuje trestné činy odhalit, ale ne jim předejít.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám