Hlavní obsah

Muž nerozdýchal rozchod, dívku pronásledoval, bil a řezal jí vlasy

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Krutým vystřízlivěním skončila láska mladé dívky z Ostravy (22) k o čtrnáct let staršímu ženatému muži z Prahy. Z milostného vztahu se podle její verze vyklubalo nejprve domácí násilí, poté, po rozchodu, několikaměsíční sledování, obtěžování v telefonu a e-mailech, až všechno údajně vyvrcholilo opakovanými útoky pěstmi, kopanci a dokonce uřezáním vlasů mladé dívky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ta vyslyšela rady svých blízkých a vše oznámila na policii. Údajný násilník a muž, který dívku měl obtěžovat, nakonec v pondělí stanul jako obžalovaný u Obvodního soudu pro Prahu 4.

Ženatý Josef Švadlenka (36) se však nezpovídá z nového trestného činu nebezpečné pronásledování neboli stalkingu, který začal platit až letos, nýbrž z vydírání, pokusu o ublížení na zdraví, výtržnictví a násilí proti skupině obyvatel a proti jednotlivci. Hrozí mu až tříleté vězení.

S rozchodem se nehodlal smířit

Všechno přitom začalo takřka idylicky. Studentka z Ostravy se zamilovala do muže z Prahy, a protože první rok probíhal jejich vztah na dálku, rozhodla se za ním na jaře 2007 přestěhovat.

Několikrát mě nakopl a strkal do mě, řval na mě něco v tom smyslu, že se ho tak snadno nezbavím.
pronásledovaná dívka

Našla si brigádu a dále studovala. Jenže tehdy se mezi oběma odehrála první větší hádka, která v červenci 2007 údajně vyústila v mužův fyzický útok na partnerku. Podle obžaloby ji přímo v jejím zaměstnání dvakrát udeřil pěstí do obličeje, až dívka začala krvácet z nosu. Poté, co se na hodinu zavřela v práci, ji nakonec uprosil a s omluvami sliboval, že už nic podobného neudělá.

Jenže změna se nekonala. Dívka byla podle své výpovědi na policii nejméně třikrát obětí fyzických útoků svého přítele, který jí prý vyčítal, že je nevděčná a že ji musí živit. Navíc ji údajně vydíral.

Když se dívka chtěla v dubnu 2008 odstěhovat, přítel si prý na ni počkal před domem a údajně pomocí násilí ji donutil vrátit se do bytu.

„Já jsem ho prosila, ať mě nechá odejít a brečela jsem... Několikrát mě nakopl a strkal do mě, řval na mě něco v tom smyslu, že se ho tak snadno nezbavím a že se o mě stará, a že když jsem se mu nas... do Prahy, tak s ním musím zůstat,“ popsala dívka policistům.

Údajně bitá dívka se nakonec odstěhovala až v říjnu 2008, jenže ani pak prý útoky ze strany expřítele neustaly. Podle její výpovědi po rozchodu následovaly desítky výhrůžných e-mailů a SMS zpráv, že si pro ni expartner přijde rovnou do nové práce a zbije ji, jestli se k němu nevrátí.

Čekal na ni před prací

Dívku pak obžalovaný muž měl skutečně napadnout nejen před jejím otcem, ale znovu i u její práce, kde na ni zaútočil pěstmi a kopanci.

„Je jasné, že Švadlenka svoji agresivitu a útoky stupňuje. Udělala jsem chybu, že jsem všechno nenahlásila policii již v počátku. Měla jsem strach a doufala jsem, že to zvládnu sama,“ uvedla policistům při loňském únorovém podání trestního oznámení.

Svého údajného trýznitele pak viděla jen o dva dny později, kdy si na ni opět počkal před prací.

„Řekl, že pokud s ním nepůjdu, tak mě znova zmlátí, a vrazil mi facku... Nato mě chytil za vlasy a nějakým ostrým předmětem mi je začal řezat. Bála jsme se pohnout, aby mě ještě nezranil, neboť měl ten předmět u mého krku,“ doplnila své oznámení dívka, která se přitom do té doby údajně živila částečně jako modelka právě díky svým dlouhým vlasům.

Švadlenka útoky na bývalou partnerku u soudu popřel, prý ji nikdy nenapadal ani jí nevyhrožoval, přestože se prý některými výpady vůči dívce dokonce chlubil na internetu.

Podle znalců je nezralou a emočně nestabilní osobností s hysterickými rysy. „Náš vztah byl naprosto idylický, lepší jsem ještě nikdy v životě neměl. Uprosila mě, abych s ní zůstal,“ prohlásil u soudu Švadlenka.

Dívce jde o peníze, tvrdí muž

Švadlenka na dívčina obvinění v e-mailu zasleném redakci Novinek.cz reagoval slovy, že dívce jde pouze o peníze. Vypůjčila si od něj částky, a když byla soudem vyzvána, aby je splatila, začala s obviňováním.

"Tyto smlouvy a uznání závazku několikrát podepsala, a ač tvrdí, že je nikdy nepodepisovala, tak již dva znalecké posudky vyšly, že smlouvy byly jí podepsány. Jeden ze svědků u výpovědi potvrdil, že se svěřila, že smlouvy podepsala," napsal Švadlenka.

Doplnil, že s dívkou byl stále v kontaktu, sama mu psala nekonfliktní sms a byl to on, kdo se s ní rozešel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám