Hlavní obsah

Muž mlátil ženě hlavou o zem a pak ji zardousil, u soudu se přiznal

Právo, Pavel Orholz
Tábor

K vraždě 22leté manželky a matky svého ani ne ročního dítěte se ve středu před Krajským soudem v Táboře přiznal třicetiletý Miroslav Habich.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Miroslav Habich před Krajským soudem v Táboře.

Článek

Podle obžaloby ji povalil v červnu v bytě v Táboře na zem, pak ji dlouhé minuty opakovaně škrtil a mlátil jí hlavou o podlahu. Přestal, až když nejevila známky života. Vzhledem k surovosti a trýznivosti útoku hrozí muži za vraždu až doživotní vězení.

„Tu vraždu přiznávám, bylo to v afektu,“ konstatoval před senátem Habich. Podle státní zástupkyně Libuše Pospíšilové obžalovaný na svou manželku už předtím několikrát tvrdě zaútočil.

Kopal ji a bouchal pěstmi, slovně ji urážel. Habich však tuto část obžaloby rozhodně nepotvrdil. „Nikdy bych ženu neuhodil, tak mě doma vychovali. V bytě byli stále moji rodiče nebo jsem hledal práci,“ dušoval se, ale jak tedy mohl svou ženu 27. června v bytě v táborské čtvrti Měšice zavraždit, vysvětlit nedokázal. „Cítil jsem studený pot, třásl jsem se a bylo mi špatně,“ popisoval své pocity při škrcení s tím, že byl úplně mimo sebe.

Je mi to moc líto. Stále ji miluji

Prý stále doufal, že jeho manželka vstane. Že je mrtvá, si byl jistý prý až druhý den, a tak odvezl svou dceru do nemocnice a šel se udat na policii.

Kriminalisté zajistili biologické stopy ženy i v mrazáku, ale podle Habicha se tam dostaly, když přenášel mrtvé tělo.

Vypověděl také, že ženu škrtil maximálně deset minut.

„Je mi to moc líto. Stále ji miluji,“ zdůraznil v závěru své výpovědi. Přestože se podle některých svědectví dopustil agresivního chování i v předchozích vztazích, soudní psychiatr u něho neshledal žádnou patologickou poruchu.

Soud bude pokračovat v lednu příštího roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám