Hlavní obsah

Muž, který odstranil graffiti z Karlova mostu, přiznal, že je dvojnásobný vrah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muž, který se v posledních dnech dostal povědomí veřejnosti tím, že za pár hodin dokázal odstranit z Karlova mostu graffiti, jež chtěli památkáři řešit dva týdny, spáchal v minulosti dvojnásobnou vraždu. Miloslav Černý, který se dnes likvidací graffiti živí, v roce 1999 zastřelil manželku a jejího milence. Dostal 17 let, odseděl si 11,5 roku. Uvedl to pro server iDnes.

Foto: SeznamZprávy

Miloslav Černý

Článek

„Za poslední dny se kolem mě roztočil velký mediální kolotoč, na který nejsem zvyklý. Přišlo mi asi dva tisíce děkovných e-mailů. Já nejsem celebrita, která by zasloužila, aby ji někdo glorifikoval,“ řekl Černý iDnesu.

V rozhovoru serveru vylíčil partnerskou krizi, kterou emočně nezvládl a rozhodl se ji vyřešit vraždou manželky a následnou sebevraždou. Když ji pak nečekaně potkal s milencem, zastřelil je oba. Poté chtěl zabít i sebe střelou do hlavy, kterou ale přežil.

Nechce děkovné dopisy

Soud ho poslal na 20 let do vězení, trest mu byl v odvolacím řízení snížen na 17 let. Z toho si odseděl dvě třetiny a v roce 2012 byl propuštěn na svobodu. „Snažím se, aby můj život měl nějaký širší rozměr. Ublížil jsem strašně moc lidem,“ uvedl v rozhovoru Černý s tím, že musí pro společnost udělat víc než jen dodržovat zákony, protože ztrátu, kterou způsobil, nedokáže nahradit.

Veřejně o své minulosti promluvil proto, že už nechce dostávat děkovné dopisy nebo se dokonce nechávat navrhovat na vyznamenání. Navíc je podle něj lepší přiznat barvu dřív, než by s tím přišel některý ze spoluvězňů.

Z odborníků hlupáky dělat nechtěl

Černý tvrdí, že dvoumetrový obrazec, který na pilíř Karlova mostu nasprejovali dva němečtí turisté, odstranil během asi dvou hodin vysokotlakým proudem páry. Najatí odborníci se přitom chystali graffiti z národní kulturní památky odstraňovat dva týdny. Laboratorní výsledky ukázaly, že zdivo mostu nebylo nečekanou akcí poškozeno. Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) chtěl navrhnout, aby Černý dostal za práci zaplaceno. Černého přiznání k dvojnásobné vraždě na jeho rozhodnutí nic nemění. „Svůj trest odpykal a v současné době přináší společnosti užitek,” řekl Hřib.

„Zhruba čtrnáct dní se nic nedělo, a protože jsem věděl, že je to mezní doba, tak jsem přišel na místo. Jsem přesvědčený, že každý Čech chce, aby Karlův most vypadal hezky. To bylo mou motivací, ne abych dělal hlupáky z odborníků,“ řekl Černý serveru SeznamZprávy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám