Hlavní obsah

Muž, který na své nájemníky mířil pistolí a řval rasistické urážky, dostal podmínku

Právo, Petr Kozelka
Brno

Hodně nepříjemného probuzení se v polovině letošního května dočkali nájemníci na ubytovně v Andrýskově ulici v Brně. Po půlnoci tam totiž s plynovou pistolí vrazil majitel domu Richard Soukal, na vyděšené nájemníky mířil a častoval je rasistickými urážkami. Brněnský Krajský soud mu za to v úterý vyměřil tříletý podmíněný trest.

Článek

Sám Soukal k hlavnímu líčení nedorazil, pouze vzkázal, že se léčí na psychiatrii.

Onu noc 11. května si Soukal nejprve otevřel hlavní dveře ubytovny svým klíčem, pak vyběhl do třetího patra, kde začal bouchat na jedny z dveří. „Otevřete k.... c....., nebo vás postřílím,“ reprodukoval Soukalovo pořvávání přede dveřmi předseda senátu Vlastimír Čech.

Vyděšená rodina otevřela, muž vtrhl dovnitř a mířil svému nájemníkovi pistolí na břicho, přitom všemu přihlížely dvě malé děti. Pak se Soukal vrhl na ženu v pokoji a tahal ji z postele, přičemž ji lehce zranil. Celé pozdvižení se snažil uklidnit přispěchavší správce budovy, ale marně.

Sešel jen o patro níž

Agresivní muž nakonec z bytu odešel, ale jen proto, aby o patro níž začal bušit na další dveře. Když se dostal do pokoje, namířil plynovou pistoli na hlavu tříletého děvčátka, které zde spalo a se slovy „tak kdo půjde na řadu první“ střídavě mířil na děvče a její matku. Soukala museli uklidnit až přivolaní policisté, přičemž i oni s ním měli plné ruce práce.

„Skutek se vůbec nestal tak, jak je popisován, můj klient jednal ve stavu duševní nepříčetnosti,“ snažila se argumentovat mužova obhájkyně. Na to ale senát v čele se soudcem Čechem neslyšel.

„Obhajoba obžalovaného byla zcela vyvrácena, vstupoval do bytů se zbraní, pronášel rasistické nadávky. Trest se zdá být možná až příliš nízký, ale vzhledem k tomu, že státní zástupce nepodal odvolání, senát se tím ani nemohl zabývat,“ prohlásil Čech.

Soukalovi na věrohodnosti nepřidalo ani to, že byl už jednou za podobné jednání odsouzen. Tehdy také dorážel na svoje nájemníky a snažil se jim vystěhovat nábytek. Odsouzenému nyní zbývá jen možnost dovolání k Nejvyššímu soudu.

Reklama

Výběr článků

Načítám