Hlavní obsah

Muž dostal za pobodání zdravotní sestry 11,5 roku vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vrchní soud v Praze v úterý potvrdil trest 11,5 roku vězení Mariánu Rusnákovi. Odpykat si ho má ve věznici s ostrahou. Rusnák jako pacient nemocnice ve Slaném na Kladensku pobodal zdravotní sestru.

Článek

Před začátkem jednání seděl s hlavou ve dlaních, jimiž si zakrýval obličej. Snažil se přesvědčit senát, že v nemocnici Slaném na Kladensku nechtěl pobodat zdravotní sestru, jeho úmyslem prý bylo sebepoškození.

I přesto odvolací soud poslal Slováka Mariána Rusnáka za pokus trestného činu vraždy na 11,5 let do vězení s ostrahou. Potvrdil tak verdikt Krajského soudu v Praze z loňského prosince. Kromě toho soud vyhostil Rusnáka na dobu neurčitou z ČR.

"Jednání se dopustil minimálně v nepřímém úmyslu. Ránu vedl do lokality, o níž je obecně známo, že se tam vyskytují životně důležité orgány. Nešlo o chaotické bodnutí, musel vědět, že může jednáním zdravotní sestru usmrtit. Poškozená útok proti sobě nečekala, neměla šanci se bránit," zdůvodnil verdikt předseda senátu Martin Zelenka.

Pokud by sestra nedostala bezprostřední odbornou péči díky tomu, že zrovna sloužila v nemocnici, nepřežila by. "Kdyby se chtěl skutečně poškodit, nic mu v tom nebránilo. On ale proti sobě nůž nepoužil," zdůraznil Zelenka.

Odsouzený opouštěl jednací místnost v poutech, opět s očima zabořenýma do země. Přítomným nevěnoval jediný pohled, skoupý byl i na slovo. O možnosti dovolání jeho obhájce tápe. "Když jsem za ním předtím byl ve věznici, odmítl mě přijmout. Teď vůbec nevím, co bude dál," reagoval Rusnákův advokát na rozsudek.

Rusnák na sestru zaútočil loni v červnu ve chvíli, kdy ošetřovala jiného pacienta. Zasadil jí ránu do zad. Mladá žena utrpěla vážná zranění. Nůž zasáhl její plíce a jen těsně minul srdce. Rusnák měl údajně problémy se zákonem i na Slovensku, kde je stíhán za nedovolené ozbrojování a násilí proti skupině obyvatel a jednotlivci.

Reklama

Výběr článků

Načítám