Hlavní obsah

Muž dostal šest let za znásilnění spoluvězně

Právo, Svatava Hernandezová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Na šest let poslal Krajský soud v Plzni za mříže osmačtyřicetiletého Jozefa Lakatoše z Brna za znásilnění spoluvězně v plzeňské borské věznici. Rozhodl tak ve středu po shrnutí všech důkazů. Rozsudek zatím není pravomocný, žalovaný si ponechal lhůtu na rozmyšlenou.

Foto: Svatava Hernandezová, Právo

Josef Lakatoš v soudní síni

Článek

Soud se ztotožnil se státním zástupcem, který vinil Lakatoše z toho, že v době mezi říjnem a listopadem minulého roku měl pod pohrůžkou násilí ve věznici v cele, kterou v té době s ním obýval dvacetiletý spoluvězeň, donutit mladíka k orálnímu sexu. Ten z obavy z fyzického napadení Lakatošovi několikrát vyhověl.

Žalovaný Lakatoš s 18 záznamy v rejstříku trestů, který je nyní ve výkonu trestu, z něhož má odejít v roce 2013, však znásilnění po celou dobu popíral.

„Nemám ve vězení dobrou pověst, protože hlásím, kdo užívá drogy, nebo používá mobil. Poškozený se mnou bydlel jen chvíli, ale moc na cimře nebyl. Až od vedení věznice jsem se dozvěděl, že jsem ho měl znásilnit. Ale takový prasečárny vyvádět, to je pod moji úroveň, já jsem na ženský,“ uvedl Lakatoš.

„Soud však dal za pravdu poškozenému, který byl k orálnímu sexu donucen výhrůžkami Lakatoše a bál se, že užije proti němu fyzické násilí. Navíc jeho výpověď podpořil i další spoluvězeň, který na cimře spolu s oběma strávil právě tu noc, kdy se to stalo poprvé. Ten vypověděl, že ho v noci vzbudilo vzdychání Lakatoše a viděl, že druhý muž má hlavu pod dekou v místech Lakatošova přirození,“ uvedl v odůvodnění rozsudku předseda senátu Jan Špeta.

„Soud vzal do úvahy předchozí tresty žalovaného, ale přihlédl i k tomu, že nedošlo k fyzickému násilí, a proto Lakatošovi uložil trest při spodní hranici trestní sazby,“ dodal Špeta.

Reklama

Výběr článků

Načítám