Hlavní obsah

Musíme policisty školit v základních věcech, stěžují si žalobci

Právo, Jiří Hardoš

Nepříliš lichotivé vysvědčení vystavují policistům v posledních letech výroční zprávy Nejvyššího státního zastupitelství. Dokumenty popisují problémy s nedostatečnou odborností policistů i s jejich nízkým počtem, státní zástupci prý za ně často musejí dělat jejich práci.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Odcházející zkušené policisty nahrazují nezkušení policisté, kteří nejsou náležitě vzděláváni, státní zástupce mnohdy nahrazuje analytickou a metodickou práci policie a musí policejní orgány ‚školit‘ i v základních otázkách,“ zní opakující se výtka.

„Jako příklad lze uvést špatnou formulaci otázek pokládaných znalci přibranému ke zkoumání duševního stavu obviněného, nepoužívání terminologie nového trestního zákoníku či nedodržování lhůt stanovených trestním řádem,“ přiblížil Právu náměstek nejvyššího státního zástupce Pavel Pukovec, co je míněno základními otázkami.

Trestní řízení se prodlužuje

Doplnil, že důsledkem podobných přešlapů může být prodlužování trestního řízení. Pokud se totiž třeba znalci špatně položí dotazy, je zapotřebí následně vyžádat doplnění posudku. V případě zmíněného nedodržování lhůt měl zase na mysli situace, kdy policisté předkládají státním zástupcům ke kontrole spisy neuzavřených kauz se zpožděním.

Za současného snižování počtu policistů nebyla Policie ČR schopna zajistit při odlivu zkušených policistů jejich adekvátní náhradu.
Pavel Pukovec, náměstek nejvyššího státního zástupce

Výroční zprávy poukazují i na to, že je policistů nedostatek, v rámci sboru se často odehrávají organizační změny a moc nepomáhají ani úsporná opatření. Nízký počet policistů a odchody zkušených kriminalistů podle Pukovce vedou k tomu, že policie sama není moc aktivní při pátrání po trestné činnosti.

Popisované problémy se podle Pukovce týkají policistů, kteří mají na starosti hospodářskou, daňovou a majetkovou kriminalitu.

„Vzhledem k pokračujícímu nárůstu sofistikovanosti dané trestné činnosti (např. karuselové obchody s mezinárodním prvkem) za současného snižování počtu policistů nebyla Policie ČR schopna zajistit při odlivu zkušených policistů jejich adekvátní náhradu, jež by řádně a kontinuálně pracovala na případu procesně samostatně,“ poznamenal Pukovec.

Situace se zlepšila u elitních útvarů

Žalobci podle něho na zmíněné nedostatky upozorňují na společných poradách a setkáních se zástupci policie. K pozitivnímu posunu prý došlo u elitních útvarů.

„Jisté zlepšení situace bylo v uvedeném směru zaznamenáno u činnosti celorepublikových policejních útvarů, a to ÚOKFK a ÚOOZ, kde byly vytvořeny podmínky pro ‚týmovou práci‘ více policistů na jednotlivých případech,“ dodal Pukovec.

Řady policie loni opustilo nejméně policistů za uplynulých sedm let a policisté na základních útvarech musí splňovat zákonné požadavky.
Jozef Bocán, mluvčí policejního prezídia

Právo se obrátilo na policejní prezidium s žádostí o vyjádření. Na otázku, zda si je této kritiky vědomo a souhlasí s ní, mluvčí Jozef Bocán neodpověděl.

Ve svém vyjádření pouze napsal, že řady policie loni opustilo nejméně policistů za uplynulých sedm let a policisté na základních útvarech musí splňovat zákonné požadavky.

„Policista je na toto služební místo ustanoven na základě výsledku výběrového řízení, kde je mimo jiné zhodnocen dosavadní průběh výkonu služby a jsou ověřovány jeho odborné předpoklady a znalosti,“ uvedl bez dalších souvislostí Bocán.

Reklama

Výběr článků

Načítám