Hlavní obsah

Mrtvými v Záhornicích byl majitel pozemků a bílý kůň, zapletli se s podvodníky s daněmi

Novinky, Ondřej Kořínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Útvar pro odhalování organizovaného (ÚOOZ)v pátek zveřejnil detaily k případu dvou nalezených mrtvých lidí v obci Záhornice na Nymbursku. Mrtvá žena byla tzv. bílým koněm v souvislosti s případem neodvedení daní za dovezené pohonné hmoty. Mrtvý muž byl majitelem pozemků, o jejichž koupi měli pachatelé zájem. Kriminalisté v kauze již obvinili dva pachatele, jednoho z nich z vraždy muže a ženy.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Stodola domu v Záhornicích skrývala dvě mrtvá těla.

Článek

Detektivové na případu pracovali rok s tím, že jim významně pomohly informace od kriminalistů z České Lípy. Policisté měli podezření, že od roku 2008 pohřešovaná tehdy 33letá žena mohla zmizet přičiněním pachatelů, kteří neodváděli daně za dovezené pohonné hmoty. Jak detektivové postupným vyšetřováním zjistili, žena byla tzv. bílým koněm.

Policisté také zjistili organizátory trestné činnosti, které 24. září zadrželi. „Detektivové ÚOOZ postupně v Praze zadrželi tři osoby a o den později dva z nich (nar. 1949 a 1955) obvinili z krácení daně, poplatku a podobné povinné platby,“ informoval Novinky mluvčí útvaru Pavel Hanták s tím, že jeden z nich byl obviněn i ze zbavení svobody.

Policisté našli ve stodole dvě mrtvá tělaVideo: Jiří Forman, Novinky

Oba obvinění měli prostřednictvím „bílého koně“ způsobit státu škodu na neodvedených daních za dovezené pohonné hmoty v celkové výši přes 42 miliónů korun. Policisté provedli asi 20 domovních prohlídek, při kterých shromáždili mnoho důkazů.

Pozemky měnily majitele

Muži zákona při vyšetřování nabyli přesvědčení, že žena mohla být zavražděna, proto vytipovali domy a pozemky obviněných, které byly předávány z majitele na majitele, aby tak byl zamaskován pravý vlastník.

„V této souvislosti začali detektivové ÚOOZ prověřovat i zmizení další osoby, Čechošvýcara (1936), od kterého měl chtít v roce 2003 jeden z obviněných koupit pozemky. Od té doby byl muž nezvěstný. Obviněný měl následně skutečně lukrativní pozemky v Praze získat,“ doplnil Hanták.

Na konci listopadu detektivové spustili v jednom vytipovaném domě v Záhornicích prohlídku, během které vycvičený pes označil místo, kde se mohly ukrývat mrtvoly. Pomocí bagru pak kriminalisté našli ve zhruba metrové hloubce mrtvolu ženy, která byla zavražděna v roce 2008 střelou do hlavy.

Muž byl zavražděn před 10 lety

„Pod tělem pohřešované byla nalezena masivní betonová deska, pod kterou bylo v hloubce cca 170 cm objeveno i tělo pohřešovaného muže. I ten byl zavražděn střelnou zbraní, a to ranou do týlu. V zemi pak tělo leželo od roku 2003. Ohledání místa činu a prohlídka celého objektu probíhaly i v následujících dnech, a to i za použití speciálního georadaru,“ popsal další průběh prohlídky mluvčí útvaru.

Na základě těchto nálezů byl mladšímu z mužů překvalifikován trestný čin zbavení osobní svobody na trestný čin vraždy a rozšířeno obvinění o další skutek, který ale policisté nezveřejnili. Obvinění byli vzati do vazby, muž podezřelý z vraždy by mohl skončit ve vězení až na doživotí. Případ dozoruje Krajské státní zastupitelství Ústí nad Labem, pobočka Liberec.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám