Hlavní obsah

Mrtvého Vítka zahříval jeho jezevčík

ČTK, Vladislav Prouza
HRADEC KRÁLOVÉ

Pátrači po čtyřech dnech našli dvouapůlletého Vítka Kalouska. Ležel mrtvý šest kilometrů od bydliště v Borovnici v poli u obce Ždírnice na Trutnovsku. Tělo mrtvého dítěte, které nenese zjevné stopy násilí, se stále snažil hřát jeho jezevčík, který zmizel s ním.

Článek

Místo nálezu ležící pouhých půl kilometru od vsi Ždírnice postupně procházela rojnice vojáků. "Neměl daleko k záchraně," smutně konstatoval jeden z místních. "Vítkovo tělo neneslo zjevné známky násilí. Jezevčík se ho stále snažil zahřát. Musel ujít možná dvanáct kilometrů, což málokdo předpokládal," popsal okolnosti smutného objevu mluvčí policie v Trutnově Petr Kopecký.

Chlapce patrně zabilo chladné počasí. Nemohl přežít hlavně mrazivou noc z pátka na sobotu, kdy teplota klesla až k minus 5 stupňům Celsia.

Rodiče Vítka pohřešovali od čtvrtečního odpoledne. Do rozsáhlé pátrací akce se kromě profesionálů zapojilo také množství dobrovolníků. Během víkendu rojnice pročesávající stále širší okolí podkrkonošské obce posílila stovka vojáků.

Víkendové pátrání

Ještě v neděli dopoledne se spekulovalo, že se Vítek stal obětí únosu nebo s ním spojeného trestného činu. "Nerozumím tomu. Když jsme nedávno v jižních Čechách hledali ztraceného Radima, bylo většině z nás od začátku jasné, že je v nedalekém rybníku. Led přímo vybízel ke klouzání. Stačilo vypustit rybník a bylo po akci. V nejbližším okolí Vítkova bydliště ale žádné podobné pasti nejsou a dvojice požárních nádrží v obci byla dávno vypuštěna," řekla dopoledne Novinkám jedna ze záchranářek, která do Borovnice přijela až z Mostu.

"Studny, septiky i jednotlivé domy jsme prohledali už ve čtvrtek," podotkl borovnický starosta Josef Bušák.

Úspěch v pátek neměli ani potápěči prohledávající ledem pokryté jezírko v bývalém lomu ve Vidochově vzdálené zhruba pět kilometrů od Vítkova bydliště.

V sobotu krátce po půl jedné odpoledne vzlétl z letiště ve Dvoře Králové nad Labem vrtulník s termovizí. Bez výsledku.

Vojáci v sobotu prošli v rojnici široké okolí obce včetně pět kilometrů vzdálené vsi Čistá u Horek. "Kluk je rozený cestovatel. Nejdále zatím došel do sousední Borovničky, kam je to odsud čtyři kilometry. Se školkou se mu ale chodit nechtělo. To kňučel," vzpomněl Vítkovy časté výlety jeden z místních.

Svědectví

Ztrátu Vítka, který zmizel společně s tříletou jezevčicí Terezkou, nahlásil ve čtvrtek na obecním úřadě jeho desetiletý bratr Jaroslav. Matka obou chlapců jednatřicetiletá Jana Macháčková zrovna pečovala o devítiměsíční Elišku. Starosta Borovnice takřka okamžitě po Vítkově zmizení vyhlásil poplach.

Očitý svědek v sobotu policii oznámil, že chlapce oblečeného v teplákách, bundičce a kulichu, zahlédl v kritický okamžik na kraji obce, kde Vítkova stopa končí. "Tuto verzi nyní prověřujeme. Nelze naprosto nic vyloučit, proto se znovu prohledávají už jednou prohledaná místa," řekl ředitel Policie ČR v Trutnově Ivan Bílek.

Na pátrání se přímo podílejí policisté ČR, kteří prověřují každou stopu. "Volají nám stovky lidí z celého Česka, a to včetně psychotroniků. Vše se prověřuje, všechno však doposud bohužel s negativním výsledkem," řekl před smutným nálezem mluvčí trutnovské policie Petr Kopecký.

Pátrači, z nichž mnozí jsou na nohou už čtyři dny, do nedělního poledne pročesali přes 35 km čtverečních členitého terénu v okolí Borovnice.

Reklama

Související témata:

Související články

Pátrači stále nenašli malého Vítka

Pátrací akce po malém Vítkovi Kalouskovi z Borovnice na Královéhradecku, který se ve čtrvrtek večer ztratil svým rodičům, byla večer oficiálně přerušena. Okolí...

Výběr článků

Načítám