Hlavní obsah

Mrázek: Policie stále nenašla smrtící střelu

Právo, Pavel Blažek
PRAHA

Pražská mordparta nemá ani nábojnici, ani střelu, která ve středu večer zabila podnikatele Františka Mrázka. Do pondělka bude dál shromažďovat stopy a dotazovat se lidí v místě vraždy. Pak podle ředitele úřadu republikové kriminálky policejního prezidia Petra Želáska případ s největší pravděpodobností převezmou detektivové Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ).

Článek

"Policisté z ÚOOZ se už účastnili porady. Příští týden se rozhodne, jestli případ převezmou. Mají mnohem lepší informační zdroje a operativní (kriminálně zpravodajské) možnosti," řekl v pátek Právu Želásko. Spekulace o tom, jaké stopy už policie na místě zajistila, ukončil prohlášením, že na místě vraždy nebyla nalezena nábojnice ani vražedná střela. "Neznáme tedy typ zbraně," poznamenal.

"Pokud se nezačalo z taktických důvodů mlžit, tak je to zlé. To by znamenalo, že policie nemá v rukou žádnou materiální stopu kromě těla zavražděného," komentoval Želáskovo sdělení pražský kriminalista. Předání případu ÚOOZ označil za rozumné. "Žádná z vražd a pokusů o vraždu lidí z okruhu Mrázka nebyla objasněna. Přitom od roku 1992 to bylo devět případů. ÚOOZ má skutečně mnohem lepší možnosti než krajské mordparty," dodal.

Verzí je mnoho

Vyšetřování Mrázkovy vraždy bude vedeno ve velké šíři. Má podle Želáska zahrnovat hlavně okruh lidí okolo Mrázkových obchodních aktivit a soukromého života. "Nemohu vyloučit, že to budou i lidé z politického a veřejného života, s nimiž se stýkal," řekl Želásko novinářům po tiskové konferenci na policejním prezidiu. "Mohou být šetřeny i jeho vztahy s lidmi z policie a dalších bezpečnostních složek. I když osobně takové informace nemám," odpověděl na dotazy novinářů, které se jmenovitě dotkly i kontaktů Mrázka s bývalým šéfem Národního bezpečnostního úřadu Tomášem Kadlecem.

Mrázek sám se údajně před svým okolím označoval také za poradce ministra vnitra pro organizovaný zločin. "Ministr František Bublan to osobně vyloučil," uvedla k tomu mluvčí ministerstva Radka Kovářová. "Na personálním oddělení neexistuje žádný doklad, že by se něco takového dělo za předchozích ministrů vnitra," řekla Právu.

Verzí, kdo měl zájem na Mrázkově popravě, koluje mnoho i mezi pražskými kriminalisty. "Říká se mezi námi, že za vším může být Radovan Krejčíř, který měl úzké kontakty na albánské gangy. Není bez zajímavosti, že jednoho z nich, Miekikve Jatulu, před několika dny soudkyně pustila na svobodu. To byl Krejčířův důležitý kontakt," řekl o hlavní verzi svých kolegů pražský kriminalista. Uvedl, že jedním z motivů Krejčíře zde mohla být jeho podezření směřující do Mrázkova okruhu v souvislosti s únosem jeho otce Lamberta před čtyřmi roky.

"To bylo v době, kdy byl Radovan Krejčíř ve vazbě. A pro mafiánské podsvětí to mohla být šance dostat se do bankovních kont a bankovních schránek Krejčířů," poznamenal. Krejčíř jakákoli podezření odmítl a označil vraždu Mrázka za čin profesionála ze speciální jednotky. "Můj názor je, že objednavatelem byl někdo od policie nebo někdo z politických špiček ČSSD," sdělil včera ČTK Krejčíř. [celá zpráva]

Chabé podezření

Mrázkův synovec Lukáš, který byl v okamžiku vraždy u strýce, Právu sdělil, že podezíravost a nevraživost byla i v nejbližším okolí Mrázka. "Strýc nebyl rád, že se jeho dcera důvěrněji stýkala s Jaroslavem Bělou. I když se v minulosti s jeho otcem Antonínem strýc stýkal. Představoval si pro dceru jiného partnera. Nezávislého na drogách. Fakt je, že jsme si se strýcem před čtyřmi lety říkali, jestli Jaroslav nemá nějak prsty v tom, jak po něm u Říčan někdo střílel. Vztahy spolu měli chladné," řekl Právu Lukáš Mrázek.

Podle synovce Lukáše Jaroslav Běla asi před deseti dny poslal SMS zprávu Mrázkově jednadvacetileté dceři. "Obsah neznám," řekl. "A po vraždě jí okolo desáté večer zavolal. Ale není to tak, jak bylo v médiích, že by to znamenalo, že Běla vraždil nebo vraždu objednal a zaplatil. Řekl jí něco v tom smyslu, že už není sám, kdo je bez táty," upřesnil Právu.

Reklama

Související témata:

Související články

Pitrův společník zastřelen v Praze

V Durychově ulici v Praze 4 byl ve středu před sídlem své firmy zastřelen podnikatel František Mrázek (47), který byl společníkem Tomáše Pitra. Byl považován...

Výběr článků

Načítám