Hlavní obsah

Motorkáři ničí přírodu v Moravském krasu, ochranáři hledají svědky

– Blansko

Motorkáři na terénních motorkách a čtyřkolkách ničící vzácnou přírodu v chráněné krajinné oblasti Moravský kras dělají vrásky tamním ochranářům. Podle nich ničí přírodu, ruší zvěř a ohrožují návštěvníky. Strážci přírody vyzvali veřejnost, aby přispěla k jejich dopadení.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Moravský kras.

Článek

„Momentálně je zvýšená aktivita terénních motorkářů v jižní části Moravského krasu v oblasti Bílovic a Ochozu. Hluk motorek přitom ruší jak návštěvníky přírody, tak i zvěř. Pneumatiky strojů také rozrývají lesní cesty, ze kterých se po deštích splavuje zemina. Ještě větší škody ale nadělají, když z cest sjedou, rozrývají půdu i v lese," uvedl zástupce vedoucího správy chráněné krajinné oblasti Antonín Tůma.

Motorkáři na terénních strojích drancují české lesy. Ohrožují turisty i zvěř

Krimi

Strážci přírody se na terénní motocykly i čtyřkolky v Moravském krasu zaměřují. V létě se jim podařilo přistihnout řidiče čtyřkolky, dostal pokutu 5000 korun. Na místě lze přitom uložit pokutu až do výše 10 000 korun. U motorkářů je ale jejich dopadení složitější, mohou rychle zajet do lesa a hlídce ujet. "Problém je, že nemají registrační značky. Kdyby je měli, byli by snadno dohledatelní," uvedl Tůma.

Volat 158

Strážci žádají veřejnost o zasílání informací, kde a kdy lidé terénní motocykly viděli, ideálně s fotografií. Informace lze zasílat na e-mail: morkras@nature.cz.

"I terénní motorky potřebují tankovat pohonné hmoty, takže na benzinové stanici si jich lze všimnout, a jejich řidiči si zde musí sundat přilbu. Třeba poznáte své známé nebo sousedy," uvedl Tůma.

Podle něj je možno volat přímo i na tísňovou linku policie 158, motocykl bez registrační značky totiž nesmí jezdit po silnicích.

Chráněná krajinná oblast Moravský kras je známá zejména Punkevními jeskyněmi, které jsou říčkou propojeny s propastí Macocha. V CHKO je přes 1100 jeskyní. Veřejnosti je běžně zpřístupněno pět z nich. Ročně je navštíví přes 350 000 turistů.

Podobné zkušenosti mají třeba na Trutnovsku, kde na jaře policie uspořádala hon na motorkáře. Ujížděli i poté, co je policisté pronásledovali. Některé se podařilo dopadnout.

Reklama

Výběr článků

Načítám