Hlavní obsah

Motivem Houskovy vraždy mohlo být vydírání

Chomutov

Chomutovský podnikatel a člen ČSSD Roman Houska, který byl v pondělí večer zavražděn, se údajně chlubil tím, že má kompromitující materiály na vlivné lidi z politiky a byznysu v Ústeckém kraji. Vražda je pravděpodobně dílem profesionála, neboť v klidné vilové čtvrti nikdo neslyšel výstřel.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Policie před vilou v ulici Kamenný vrch, kde Houska bydlel.

Článek

Mrtvého Housku podle informací Práva našel majitel chomutovské stavební firmy Vlastimil Rindoš, který s ním měl v domě domluvenou schůzku. Tělo leželo před garáží a bylo přikryté celtou, policie však na místě nebyla, tělo tak musel přikrýt vrah. V celém domě bylo rozsvíceno. To nasvědčuje tomu, že vrah v domě hledal nějaké materiály.

„Bydlím tady v ulici, střelbu jsem ale neslyšel. Prý pana Housku nalezli s prostřelenou hlavou u garáže,“ řekl Právu jeden z obyvatel ulice Kamenný vrch. Z toho lze soudit, že vrah byl profesionál a k Houskově likvidaci použil zbraň s tlumičem.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Vůz pohřební služby v ulici Kamenný vrch, kde byl Houska zavražděn.

Houskova partnerka, někdejší ústecká hejtmanka Jana Vaňhová, byla v té době na zasedání městské rady. Z jednání odešla poté, co se o události dozvěděla. Někdo jí telefonoval, nebyla to ale policie.

Foto: Karel Otcovský, Právo

K vile v chomutovské ulici Kamenný vrch, v níž žil zavražděný Roman Houska se svou partnerkou Janou Vaňhovou, přijel v úterý dopoledne i hasičský vůz s plošinou.

Houskovu vraždu v úterý ráno potvrdil ústecký krajský státní zástupce Jan Jakovec. "Mohu potvrdit, že Roman Houska zemřel násilnou smrtí," řekl Právu Jakovec. Na dotaz, zda vražda mohla mít politické souvislosti, prohlásil, že to nelze vyloučit, ale v současnosti ani potvrdit. Jediné, co vyloučil, je sebevražda. Více odmítl říci s tím, že na případ je uvaleno informační embargo.

Po pachateli policisté pátrají. Ulice je pořád celá uzavřená. Ráno přijel hasičský vůz s plošinou, pomocí kterého vyšetřovatelé prohledávali okapy.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Roman Houska na archivním snímku z roku 2005

„Je to tragická událost a je mi líto Jany Vaňhové. Věřím, že policie zločin vyšetří a dopadne pachatele,” komentoval vraždu předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Stíhání kvůli vyhrožování soud zastavil 

Houska byl v minulosti obžalován z toho, že měl v 90. letech vydírat a vyhrožovat podnikatelům, kteří se účastnili dražeb budov, jež chtěl získat pro sebe. Protože se stíhání příliš vleklo, krajský soud je v roce 2005 zastavil.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Vila v chomutovské ulici Kamenný vrch, v níž žil zavražděný Roman Houska se svou partnerkou Janou Vaňhovou.

Za „neodsouzeného vyděrače“ jej téhož roku označil jeho spolustraník Jan Piegl, který poukazoval na nejasný způsob, jakým Houska zbohatl v roce 1997 na prodeji pozemků pro chomutovský hypermarket Globus, a obvinil ho z rozkrádání krajského rozpočtu. Houska tehdy na Pieglovi vysoudil omluvu.

V Chomutově byl zavražděn Roman Houska Video: Aleš Pelikán, Právo

Houska, jenž působil také jako asistent sociálnědemokratického poslance Jaroslava Krákory, byl v ČSSD v Ústeckém kraji vlivnou osobou. V krajské organizaci strany patřil ke skupině, která vystupovala proti někdejšímu předsedovi Petru Bendovi.

Když Bendu vystřídal v čele regionální organizace ČSSD v Ústeckém kraji Arno Fišera, Houska se zviditelnil tím, že mu jako dar přinesl pětilitrovou lahev dvanáctileté whisky. Bendovo rozhodnutí znovu nekandidovat tehdy komentoval slovy: „Dostal strach.“

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám