Hlavní obsah

Mladým trestancům hrozí dalších 20 let, chtěli uškrtit spoluvězně

Právo, Aleš Pelikán
Ústí nad Labem
Aktualizováno

Další pokračování projednávání pokusu vraždy spoluvězně ve Všehrdské věznici se u ústeckého krajského soudu ve středu ráno zdrželo kvůli incidentu jednoho z obžalovaných. Devatenáctiletý Martin Černý se pokusil zaútočit na eskortu, muselo proti němu být použito donucovacích prostředků. Následně byl převezen na kontrolu do nemocnice, soud začal se zpožděním.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Soud s Martinem Černým (vlevo) a Janem Škývarou začal kvůli incidentu o 1,5 hodiny později

Článek

„Po incidentu si sám roztrhal na sobě košili, proto byl vpuštěn do soudní síně jen v tílku,“ řekl člen justiční stráže. Na těle Černého byly u soudu vidět drobné pohmožděniny, žádná vážná zranění ale neměl.

„Donucovacích prostředků muselo být použito kvůli agresivnímu chování obžalovaného. Vždy po jejich použití následuje lékařská prohlídka, aby toho vězni nemohli zneužít,“ řekla Právu mluvčí Vězeňské služby Markéta Prunerová.

Černý je podle psychologického posudku člověk vážně narušený vyznačující se agresivitou. Podle svědků vypovídajících u soudu napadal často spoluvězně, konflikty prý měl i s dozorci. Nasbíral dosud ve vězení 23 kázeňských trestů, nejčastěji právě kvůli násilí.

Nutili ho, aby se oběsil

Soud přezkoumá obvinění z pokusu vraždy spoluvězně, za kterou hrozí Martinu Černému a stejně starému Janu Škývarovi 12 až 20 let vězení. Loni v noci 31. srpna měli ve skupince šesti lidí vylákat na záchod a nutit spoluvězně, aby se oběsil, jeden ho pak začal škrtit páskem. Stejně starému spoluvězni se podařilo vyprostit díky tomu, že byl mnohem silnější.

Podle obžaloby měl být iniciátorem útoku právě Černý, vlastní škrcení měl ale provést Škývara. Důvodem mělo být to, že spoluvězeň byl odsouzen za vraždu starého muže, což mu popularitu ve vězení nepřineslo a měl prý skončit stejně jako jeho oběť.

Oba obžalovaní svou vinu popírají. Podle Černého si to vymysleli spoluvězni, Škývara tvrdí, že na WC vůbec nebyl. Podle svědků, kteří vypovídali v úterý, se obžalovaní k činu odhodlali proto, že měl údajně službu dozorce, který málo hlídal. Vězni se proto prý navštěvovali po večerce na pokojích a volně chodili ve větších skupinkách na záchod.

Soud se bude incidentem znovu zabývat 12. Října, kdy chce vyslechnout další důležité svědky, které se dosud nepodařilo předvést. Chce také zjistit, který dozorce měl v inkriminovanou noc službu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám