Hlavní obsah

Mladíkům za brutální vraždu bezdomovce potvrdil soud 18 a 20 let

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Dvacet let za mřížemi vyfasoval ve čtvrtek u Vrchního soudu (VS) v Olomouci Jiří Znojil (19) a o dva roky méně jeho komplic Josef Král (19) za brutální vraždu bezdomovce. S jednoroční podmínkou pak vyvázl Miroslav Červeňák (26), který se na útoku, byť minimálně, rovněž podílel.

Foto: Petr Marek, Právo

Josef Král (vpravo) a Jiří Znojil (druhý zprava) u Vrchního soudu v Olomouci.

Článek

U Červeňáka VS původní patnáctiměsíční nepodmíněný trest, který mu letos 19. srpna uložil senát olomoucké pobočky Krajského soudu v Ostravě, zmírnil. Znojilovi a Královi tresty potvrdil.

Hrůzná událost se stala v noci z 1. na 2. září 2010 v Šumperku v parku. Znojil s Králem tam zaútočili na muže sedícího na lavičce, který se nijak aktivně nebránil. Nejprve jej razantními údery pěstí a koleny především do obličeje napadl Znojil, a když nešťastník upadl na asfaltový chodník před lavičkou, dále pokračoval tak, že ho kopal do hlavy a břicha, dupal na něj a v tomto se střídal s Králem. Oba tak pokračovali do doby, než bezdomovec přestal projevovat jakékoli známky pasivní obrany. Pak z místa odešli.

Po chvíli se však k bezvládnému muži vrátili a zase jej s velkou razancí kopali do hlavy a břicha, čímž mu způsobili natolik závažná zranění hlavy a dutiny břišní, že i přes neprodleně poskytnutou odbornou lékařskou péči během několika hodin v nemocnici zemřel.

Červeňák se nejdříve snažil Krále a Znojila od útoku odvrátit, ale poté, co se mu to nepodařilo, muže také napadl úderem hlavy, a to v době, kdy seděl na lavičce.

Foto: Petr Marek, Právo

Miroslav Červeňák u Vrchního soudu v Olomouci.

Znojil i Král se u VS domáhali mírnější právní kvalifikace, a tím i mírnějšího trestu. Král argumentoval mimo jiné i tím, že hlavním iniciátorem byl Znojil. Ten zase tvrdil, že usmrtit napadeného nechtěl. Červeňák se domáhal zproštění obžaloby. Prý „hlavičku“ muži nedal.

VS však jejich obhajobu neakceptoval. „U Znojila i Krále z důkazů jednoznačně plyne, že vraždili, a to zvláště surovým způsobem. Červeňák zůstal jen u jednoho úderu a v takovém případě byl původní trest nepřiměřeně přísný. Proto jsme mu ho snížili,“ řekl Právu mluvčí olomouckého vrchního soudu Petr Angyalossy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám