Hlavní obsah

Mladíka uštkla zmije, bojuje o život

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přerov

O život bojuje devatenáctiletý mladík, který byl ve středu hodinu po půlnoci přijat do nemocnice v Přerově poté, co jej uštkla zmije útočná. „Jeho stav je velmi vážný,“ řekl Právu Tomáš Želazko, mluvčí holdingu Agel, jehož součástí je přerovská nemocnice.

Foto: Profimedia.cz

Článek

K mladíkově poranění podle něj došlo, když chovaným hadům podával vodu. "Byl kousnut do hřbetu pravé ruky a jeho stav je velmi vážný," uvedl mluvčí.

Pacient má podle něj známky těžké poruchy krevní srážlivosti, takže je v ohrožení života, a hrozí mu amputace pravé ruky.

"Pacient byl hospitalizován na koronární jednotce. Již dostal protijed dovezený sanitním vozem z Prahy a ve 13 hodin by měl být transportován do Fakultní nemocnice v Olomouci na jednotku intenzivní péče chirurgických oborů," konstatoval mluvčí.

Chovatel exotických hadů, který bojuje o život, byl už před několika týdny podle něj hospitalizován na ARO v Přerově, a to po uštknutí zmijí rohatou. "Tehdy šlo však o bezproblémový průběh," dodal Želazko.

Zmije útočná patří mezi nejobávanější hady Afriky, kde způsobuje více než polovinu nebezpečných hadích uštknutí. Tento zavalitý had se při ohrožení nadouvá a syčí, a tak svého nepřítele varuje, než uštkne. Had podle informací odborníků produkuje něco mezi 100 až 350 miligramy jedu. Stomiligramová dávka je přitom schopna usmrtit dospělého člověka. Zajímavostí je, že ve tkáních zmije útočné se ukládá velké množství tělesného tuku, který domorodí lékaři používají jako antirevmatikum.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám