Hlavní obsah

Mladíka, který kamarádovi rozbil hlavu pohrabáčem, soud poslal na 9,5 roku za mříže

Právo, Petr Marek

Na devět a půl roku do věznice se zvýšenou ostrahou poslal ve středu senát olomoucké pobočky Krajského soudu v Ostravě Miroslava Vepřeka ze Šumperka (23) za to, že loni v dubnu na faře v Chudobíně na Olomoucku brutálně zavraždil kamaráda. Rozsudek není pravomocný. Státní zástupce se na místě odvolal.

Foto: Petr Marek, Právo

Miroslav Vepřek u olomouckého krajského soudu.

Článek

Mladíkovi, který byl v době činu stejně jako jeho oběť pod vlivem drog, hrozilo až 18 let za mřížemi. Obžalován byl za vraždu. Krajský soud ho však poslal za mříže „jen“ za zabití, kde horní hranice zákonné sazby činí 10 roků.

Obžalovaný se u soudu doznal. Kamarád ale na něj prý zaútočil jako první, když chtěl faru opustit a vrátit se domů do Šumperka. A právě tuto skutečnost krajský soud zohlednil v jeho prospěch.

Soud řeší kauzu mladíka, který kamarádovi pohrabáčem rozbil hlavu

Krimi

„Poškozeného zavraždil úmyslně, ale v důsledku jeho předchozího útoku, kterému se bránil. Laicky lze říct, že přehnal nutnou obranu. Samozřejmě extrémně a s brutalitou. Proto zabití a trest téměř na samé horní hranici sazby,“ vysvětlil Právu předseda senátu olomouckého krajského soudu Martin Lýsek.

Vše se událo v noci z 22. na 23. dubna v budově farního úřadu v Chudobíně, kde zavražděný v minulosti bydlel.

Vepřek tam po slovní potyčce, která přerostla ve fyzický konflikt, na kamaráda podle obžaloby nejprve zaútočil kuchyňským nožem. Bodl ho do oblasti obličeje a krku. Poté ho udeřil pohrabáčem do hlavy. Když pak ležel na zemi, nejméně dvanáctkrát ho udeřil pohrabáčem, rovněž do hlavy, a způsobil mu tak rozsáhlá devastující poranění, mimo jiné mozku. Napadený zemřel na místě.

Soud řeší kauzu mladíka, který kamarádovi pohrabáčem rozbil hlavu

Krimi

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám