Hlavní obsah

Mladík řešil trable v rodině: Ubodal bajonetem příbuznou a dostal 14 let

Právo, pko
Uherské Hradiště

Následujících 14 let bude moci zpytovat svědomí ve vězení teprve jednadvacetiletý Šimon Slavoj Plch z Blanenska. Letos na začátku dubna brutálně bajonetem ubodal 44 ranami svoji příbuznou přímo na ulici v Brně. Podle svých slov tím chtěl vyřešit problémy v rodině. Znalci útočníka označili za psychopata, který v budoucnu, pokud se dostane do podobné situace, může znovu zabíjet.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Na pohled nesmělý mladík se u soudu přiznal k brutální vraždě.

Článek

Senát v čele s Danou Kancírovou přihlédl při úvahách o výši trestu k tomu, že mladík byl netrestaný a ke všemu se přiznal. Státní zástupkyně i obžalovaný si po vynesení verdiktu nechali čas na rozmyšlenou, případné odvolání by řešil Vrchní soud v Olomouci. Mladíkovi hrozilo až 20 let vězení.

Plch na sobě celou dobu jednání nedával znát žádné emoce, vraždu popisoval chladně a bez špetky lítosti. Ve své závěrečné řeči pouze konstatoval, že lituje narušení rodinných vztahů. „Za to se omlouvám, udělal jsem chybu,“ suše konstatoval.

Dal jsem si osobní předsevzetí, že tu starší sestru zabiju.
Odsouzený

Plch nebyl dlouhodobě spokojen se svým životem, marně v něm hledal nějaký smysl a sám sebe viděl jako přítěž pro rodinu i společnost. Proto se hodlal zabít, jenže pak se doslechl o rodinných neshodách svého strýce a jeho ženy, kterou proti svému muži údajně ponoukala její starší sestra. V tu chvíli měl Plch o smyslu svého života jasno – vyřeší trable svého strýce.

Ženu ubodal 44 ranami

„Dal jsem si osobní předsevzetí, že tu starší sestru zabiju,“ přiznal bez zaváhání. V Brně si zakoupil bajonet a pak si v podvečer na svou příbuznou počíhal. Napadl ji bez varování zezadu a ubodal ji 44 ranami. Po promyšleném činu utekl.

Podle znalce z oboru soudního lékařství neměla žena šanci přežít, některé rány byly tak silné, že šly skrz celé tělo. „Vůbec neměla šanci se ani bránit,“ upozornit znalec.

Psycholožka a psychiatrička u mladíka našly smíšenou poruchu osobnosti, dříve zvanou psychopatie. Některé rysy osobnosti jako chladný vztah k lidem nebo plochá emotivita jsou podle nich u Plcha akcentovány až do nevídaného extrému.

Reklama

Související témata:

Související články

Muž chtěl pomoci strýci, tak ubodal příbuznou

Ani známka po lítosti, po zděšení nad hrůzným činem. Nic takového nešlo číst v kamenné tváři teprve jednadvacetiletého Šimona Slavoje Plcha z Blanenska, který...

Výběr článků

Načítám