Hlavní obsah

Mladík napadený v Břeclavi poprvé vstane z postele

Právo, Milan Vojtek
Břeclav

Petro Zhivachivskyy, kterého minulý víkend brutálně zbila skupina Romů, se pomalu uzdravuje. Poté, co se ve čtvrtek poprvé posadil do křesla, mu na páteční odpoledne lékaři naplánovali první kroky pod dohledem sester. Do ideálu má jeho zdravotní stav daleko.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Petro Zhivachivskyy se po úrazu pomalu zotavuje. Nechce, aby se jeho případ stal záminkou pro pouliční násilí.

Článek

Bolesti břicha, ze kterého museli lékaři v dlouhém zákroku vyjmout jednu zničenou ledvinu, nekončí. A nekončí ani obavy lékařů, jak se zotaví natržená játra.

Do stavu před útokem už se Petro nedostane nikdy. Celý život bude muset mít na paměti, že má jen jednu ledvinu.

Ne, mluvit s nimi nechci. Nemám o čem.
mladík k útočníkům

V pátek absolvoval výslech brněnských kriminalistů a do duševní pohody má daleko. Přesto sleduje, co se kolem děje. “Kdy mi mami, přineseš zpátky mobil,” ptal se v pátek Oksany Zhivachivské. Telefon je ale zatím v rukou kriminalistů.

“Chci je vidět, chci vidět tváře těch, kdo v přesile napadli bezbranného. Mluvit? Ne, mluvit s nimi nechci. Nemám o čem,” říká mladík, který se s útočníky v případě jejich dopadení setká nejpozději v soudní síni.

Debata s násilníky mu v ničem nepomůže. Budoucnost ukáže, co zůstane z jeho snů o sportovních aktivitách.

Matka: Radikálům se obrana cizince najednou hodí 

Petro se vyjádřil také k chystanému pochodu Břeclaví. Vyzval lidi, kteří se zúčastní nedělní demonstrace, aby se vyvarovali násilí.

Na matku pět dnů po útoku naplno doléhá únava a psychické vypětí. A nepřidalo na tom ani zjištění, že ti, kdo v týdnu převzali iniciativu na pořádání průvodu, patří k lidem, neuznávajícím cizince.

Je to krutý paradox, přestěhovala jsem se z Ukrajiny, abych dětem zajistila lepší život v klidu a bezpečí. A dnes je zraněný.
matka chlapce

“Viděla jsem v televizi toho Vandase (předseda Dělnické strany sociální spravedlnosti Tomáš Vandas pozn. red), co říká o přistěhovalcích a celou noc jsem nespala,” řekla. Upozornila, že radikálové nemají rádi Romy ani cizince a teď najednou cizince hájí. “Je to krutý paradox, přestěhovala jsem se z Ukrajiny, abych dětem zajistila lepší život v klidu a bezpečí. A dnes je zraněný,” říká.

Na nedělní akci půjde, vnímá totiž, že iniciátoři ze sociálních sítí nechtěli šířit radikalismus, ale chtěli jim pomoci.

Tři ohlášené protesty

Z trojice ohlášených protestů se Dělnická mládež dohodla s iniciativou Břeclavané na kompromisu, DM se zhostí technických opatření, Břeclavané, kteří se dali dohromady na sociální síti, budou mít na starosti moderování a další program.

Třetím žadatelem je Iniciativa nenávist není řešení. Ta si, počínaje nedělí, vyhradila jiné části města na dva měsíce. Jedná se o lokality s hustým obydlením Romy, takže jejich důvodem je možná předejít jiným akcím.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám