Hlavní obsah

Mladík na Ostravsku vykrádal a zapaloval objekty, použil i hořící pneumatiku

Právo, hon
Ostrava

Sérii dvaceti vloupání do různých objektů na území Slezské Ostravy a Bohumína se podařilo v minulých dnech objasnit kriminalistům. Ve vazbě skončil pětadvacetiletý muž, který podle policie za několik posledních měsíců nakradl věci za bezmála milión korun. Čtyři objekty dokonce podpálil - v jednom případě šlo o sídlo firmy, ve které požár způsobil škodu za 800 tisíc korun.

Foto: Policie ČR

Fotografie z místa činu.

Článek

Požár firmy ve Slezské Ostravě způsobil podle policistů pětadvacetiletý muž, který byl v minulosti už devětkrát soudně trestán. Zmíněného zločinu se dopustil ve spolupráci s dalšími dvěma kamarády.

„Po příjezdu na místo našli starou pneumatiku. Napadlo je položit ji na střechu, zapálit a čekat, až střecha prohoří, aby se mohli dostat dovnitř,“ uvedl kriminalista Radim Teichmann. Požár se ale nečekaně rozhořel, a tak všichni tři pachatelé z místa činu ujeli na kolech.

Foto: Policie ČR

Fotografie z místa činu.

Jak kriminalista dodal, na jízdním kole se zloděj na místa činu dopravoval pravidelně. Většiny vloupání se dopouštěl sám. „Na kole objížděl odlehlé lokality Bohumína a Ostravy, kde si tipoval objekty, do kterých se vloupá. Často šlo o různé zahradní chatky, unimobuňky nebo areály různých firem,“ řekl Teichmann.

Podpálil i unimobuňku

Když se mu podařilo vloupat se dovnitř, bral všechno, co by se dalo nějakým způsobem zpeněžit nebo spotřebovat. „Například satelity, radiopřehrávače, nářadí, rybářské potřeby, ale i potraviny nebo alkohol,“ dodal kriminalista.

Foto: Policie ČR

Fotografie z místa činu.

Kromě zmíněného požáru firmy se škodou blížící se miliónu korun muž založil ještě požáry dalších čtyř objektů. V prvním případě šlo o zahradní chatku, kde vznikl požár od kamen, v nichž zatopil. Dále podpálil sklad a sousedící unimobuňku. „V tomto případě je zajímavé, že se na druhý den na požářiště vrátil a odcizil z něj další věci, například ohořelé kabely,“ dodal policista. Motivy žhářských útoků jsou podle něj předmětem dalšího šetření.

Soud již rozhodl o vzetí zadrženého muže do vazby, jeho spolupachatelé budou vyšetřováni na svobodě. Krádeží se muž dopouštěl z existenčních důvodů. „Dá se říct, že to byl jeho zdroj obživy,“ uzavřel kriminalista.

Reklama

Výběr článků

Načítám