Hlavní obsah

Mladík dostal za vražedný útok na otce a bratrance 8,5 roku

Právo, Novinky, Aleš Honus
OSTRAVA

Sedmnáctiletý mladík, který loni v Ostravě zavraždil svého o osm let staršího bratrance a pokusil se sekáčkem na maso zabít i svého otce, dostal v pátek u ostravského krajského soudu osm a půl let vězení. Trest si odpyká ve speciálním oddělení věznice pro mladistvé.

Článek

Vietnamský mladík se loni rozhodl utéct od svého otce a žít na vlastní pěst. Po týdnu na útěku usoudil, že by se mohl zmocnit peněz svého otce uložených v domovním trezoru. Zároveň věděl, že s otcem je v domě vždy i jeho bratranec, a tak mu nezbylo nic jiného, než oba zabít. Proto se vloupal do pokoje svého bratrance, kde vyčkával jeho příchodu.

"Po 22. hodině ho opakovaně bodl dvěma kuchyňskými noži. Bratranec utrpěl devatenáct bodných a bodnořezných zran, z nichž dvě měly zjevně smrtící charakter," popsala soudkyně. V zakrváceném pokoji pak mladík strávil několik hodin, během kterých vykouřil téměř celou krabičku cigaret. Pak sestoupil do přízemí, kde spal jeho otec, jenž si klíče od trezoru vždy nechával u sebe. Otec se ale probudil a přistihl svého syna, jak se k němu přibližuje se sekáčkem na maso.

Následovala honička po schodišti, kde syn zaútočil. "Sekáčkem na maso mířil na jeho krk a trup. Jen díky aktivní sebeobraně a zejména v důsledku vypadnutí nástroje nebyl vražedný záměr dokonán," dodala soudkyně. Obžalovaný vinu od počátku popíral. Sice přiznával, že se vloupal do domu svého otce a bratrance, od kterých utekl, ale jen proto, aby si vzal své věci. Tam prý našel bratrance již mrtvého.

Vyhoštěn na 5 let

"Soud neuvěřil, že to spáchal někdo jiný, ani tomu, jak obžalovaný naznačoval, že to dokonce spáchal jeho otec," dodala soudkyně. Kromě trestu odnětí svobody soud mladíka na pět let vyhostil z České republiky. Vyhoštění poběží od chvíle, kdy bude propuštěn z výkonu trestu.

U svého otce, jenž žije v Ostravě, bydlel odsouzený od roku 2000, přestože ho soud svěřil do péče matky. Ta si s ním ale vzhledem k výchovným problémům nevěděla rady, a tak ho poslala otci. Proti rozsudku se dospívající, kterému hrozil jako mladistvému trest od pěti do deseti let, odvolal. Státní zástupkyně si ponechala lhůtu na rozmyšlenou, a tak konečný verdikt bude muset ještě vynést Vrchní soud v Olomouci.

Jméno či podobu mladíka není možné vzhledem k jeho věku prozradit, respektive zveřejnit.

Reklama

Výběr článků

Načítám