Hlavní obsah

Mladík dával na Facebook nacistické klipy, hrozí mu tři roky

Právo, Petr Kozelka
Brno

Dvaadvacetiletý muž z Hodonínska umísťoval na Facebook jeden klip s neonacistickou tématikou za druhým, všechny navíc neopomenul pozitivně glosovat. Za propagaci hnutí směřující k potlačení práv a svobod člověka mu nyní hrozí až tři roky pobytu za mřížemi.

Foto: Novinky

Článek

Na jeho webu byly volně k nahlédnutí hudební videoklipy neonacistických skupin, které zobrazovaly symboliku nacismu, záběry vyjadřující rasovou nesnášenlivost vůči Židům, doplněné fotografiemi zobrazující nacistické genocidium a záběry z nacistických koncentračních táborů, včetně hromadných hrobů Židů.

„Zveřejňoval tam historické záběry Adolfa Hitlera při provolávání pozdravu Sieg heil, hajlující osoby, symboliku hákového kříže, a další,“ popsal stránky policejní mluvčí Petr Zámečník.

Při policejním výslechu se obdivovatel nacistického Německa nikterak nevykrucoval. Videoklipy se mu líbí a připadají mu vtipné, prohlásil před překvapenými policisty. Přihlásil se i ke své účasti na neonacistických akcích pořádaných v České republice.

„Obsah uvedené webové stránky veřejně projevuje pozitivní vztah stíhaného muže k hnutí, které směřuje k potlačení práv a svobod člověka, nebo hlásá rasovou, etnickou, národnostní, náboženskou zášť vůči jiné skupině osob,“ dodal Zámečník k zahájenému stíhání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám