Hlavní obsah

Mladá žena dostala 11 let vězení za utýrání batolete

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Jedenáct let za mřížemi stráví čtyřiadvacetiletá Lucie Žigová z Ostravy za to, že loni 3. července brutálně utýrala svého ročního syna Nikolase. Krajský soud v Ostravě její jednání kvalifikoval jako ublížení na zdraví s následkem smrti.

Článek

Tragédii přitom předcházelo dlouhodobé nelidské zacházení s kojencem. Vyšetřování ukázalo, že dítě mělo před svou smrtí po dobu několik týdnů polámané kosti.

„Chlapec během té doby utrpěl zlomeniny několika žeber a další zranění, která byla provázena ztíženou dechovou aktivitou, omezenou hybností a značnou bolestivostí. Obžalovaná úmyslně nevyhledala lékařské ošetření, čímž dítěti způsobil značné útrapy. Vzhledem k věku dítěte a závažnosti zranění to bylo velmi surové,“ popsala soudkyně útrapy, které muselo dítě několik týdnů prožívat.

Chlapce prý lechtala nohou na bříšku

Není přitom jasné, zda zranění způsobila přímo matka, nebo někdo jiný. Jednoznačně prokázáno ale podle soudu je, že 3. července Lucie Žigová na své dítě zaútočila tak, že nepřežilo. „Napadla ho údery, kopy a nášlapy do oblasti břicha, a to silou velké intenzity. V důsledku toho došlo k poranění orgánů v břiše a chlapec posléze vykrvácel,“ píše se v obžalobě, kterou soud uznal v plném rozsahu.

Rozsudek si přišlo vyslechnout početné příbuzenstvo ženy, kteří soudní síň naplnili hlasitým pláčem. Obžalovaná u soudu odmítla vypovídat, policistům ale řekla, že dítěti neublížila. „Jen jsem ho pošimrala nohou na bříšku. Protože se mu to líbilo, pošimrala jsem ho ještě jednou. Najednou ale začal plakat a když jsem ho posadila, začal převracet oči,“ řekla Žigová, která sama zavolala záchranku.

Lékaři řekla o dušení po koblize

Lékař záchranné služby přitom u soudu vypověděl, že žena původně tvrdila něco jiného. „Na místě říkala, že dítě krmila koblížkem a že se začal najednou dusit,“ vypověděl lékař. Jak vyplynulo z vyšetřování, dítě nemělo na růžích ustláno už od svého narození v červnu 2006.

V té době se Žigová rozcházela se svým partnerem, a proto dítě odložila v ostravském kojeneckém ústavu a dala souhlas s jeho adopcí. Po třech měsících se k ní ale její přítel vrátil, a tak souhlas s adopcí vzala zpět a chlapečka si vzala domů. Loni na podzim se jí přitom narodilo v pořadí třetí dítě. To nyní pobývá v kojeneckém ústavu. Rozsudek zatím není pravomocný, Žigová i státní zástupce si ponechali lhůtu pro případné odvolání.

Reklama

Výběr článků

Načítám