Hlavní obsah

Mladé učitelce se zastavilo srdce třikrát za sebou

Právo, Radek Plavecký

Tři naprosto nečekané zástavy srdce během pár desítek minut přečkala učitelka z mateřské školy na Mladoboleslavsku ve svých necelých třiceti letech. Poprvé, zcela bez varování a jakýchkoli podnětů či průvodních obtíží, se jí srdce zastavilo ve středu dopoledne, když s dětmi nacvičovala na besídku u vánočního stromku.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

V průběhu nácviku se mladičká žena nečekaně sesunula k zemi. Kolegyně hned zavolaly záchranářskou linku 155 a podle pokynů operátorky začaly neodkladnou resuscitaci.

„Záchranáři po příjezdu do školky navázali na resuscitaci a pokračovali v oživovacích pokusech a nezbytné medikaci,“ uvedla mluvčí středočeské záchranné služby Petra Effenbergerová.

Cestou na Lysou horu zkolaboval turista

Krimi

Defibrilátorem provedli nejdřív několik výbojů. Ženu připojili na umělou plicní ventilaci a přenášeli ji do sanitního vozu. Žena ale znovu zkolabovala a situace se opakovala,“ dodala Effenbergerová.

Zdravotníci tak zahájili oživování podruhé. Když srdce mladé ženy znovu začalo pracovat, převáželi ji záchranáři do nemocnice, ale cestou v sanitce se i přes všechny podané podpůrné léky srdce mladé, ještě ne třicetileté ženy zastavilo potřetí.

Výjimečný kolaps

Boj o její život tak pokračoval i v sanitě, kde museli záchranáři srdce defibrilovat dalšími výboji. „Poté se začal stav ženy lepšit a bylo ji možno rychle transportovat do spádové nemocnice v Mladé Boleslavi. Za dvě hodiny ještě posádka rychlé lékařské pomoci přepravila pacientku, v tu chvíli již oběhově stabilní, na specializované pracoviště v Praze,“ doplnila mluvčí Effenbergerová.

Řidič autobusu zkolaboval za volantem. Muž převzal řízení a zachránil cestující

Krimi

O pacientku nyní podle dostupných informací pečují s pomocí přístrojů specialisté z jedné z pražských nemocnic.

Podle zdravotníků je srdeční kolaps u takto mladé ženy naprosto výjimečnou událostí. „Tento případ si budou záchranáři dlouho pamatovat pro jeho neobvyklost a mluví o něm jako o předvánočním zázraku,“ přiznala Effenbergerová.

Reklama

Výběr článků

Načítám