Hlavní obsah

Místo výdělku v cizině otroctví: Policie obvinila trojici z obchodování s lidmi

Novinky, kub

Kriminalisté obvinili dva muže a ženu z Ústeckého kraje, které podezírají z obchodování s lidmi. Případ vyšetřují s kolegy z Velké Británie, kam zadržení podle policie lákali sociálně slabé lidi na výdělečnou práci, nakonec je ale zotročili. Soud obviněné poslal do vazby.

Policie zatýkala v kauze obchodování s lidmiVideo: Policie ČR

 
Článek

O případu informoval ve středu mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Detektivové podle něj spolupracovali s britskými kriminalisty z Jednotky proti modernímu otroctví Greater Manchester Police.

„Organizovanou skupinu osob tvořili dva muži a jedna žena, občané ČR ve věku od 39 do 44 let. Obvinění měli minimálně v období let 2009 až 2017 nabízet v Ústeckém kraji osobám ze sociálně slabého prostředí 'dobře placenou legální práci' ve Velké Británii. Do města Manchester měli dopravit nejméně 10 osob,” sdělil Ibehej.

Podle vyšetřovatelů se ale příslib práce změnil ve zlý sen: podezřelí zájemce sice ubytovali, sebrali jim ale doklady a například jídlo přidělovali v omezeném množství.

„Udržovali je ve stavu, kdy se poškození nemohli svobodně rozhodovat a byli odkázáni na obviněné, neboť bez dokladů, znalosti cizího jazyka, bydlení a finančních prostředků se na nich stali zcela závislými,” upřesnil mluvčí.

Trojice podle policie hrozila lidem násilím a nutila je k práci v domácnosti, na myčkách aut, v restauracích nebo továrně. „V několika případech mělo dojít i ke sňatkům s osobami pocházejícími z území mimo Evropskou unii, kdy tyto sňatky měly sloužit k legalizaci jejich pobytu,” uvedl Ibehej.

Kriminalisté provedli domovní prohlídku a zajistili peníze, mobilní telefony, počítače a jedno motorové vozidlo. Obvinění putovali do vazby, v případě soudu jim hrozí až patnáctiletý trest vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám